Matovič a maga módján már lemondott

Matovič a maga módján már lemondott

Peter Kremský (OĽaNO) parlamenti képviselő szerint Igor Matovič már vasárnap távozott a kormányfői posztról, hivatalosan pedig majd akkor nyújtja be a lemondását, ha összeállt az új kormány.

Kremský, a gazdasági ügyek parlamenti bizottságának elnöke a közösségi oldalán azt állítja, hogy Matovič „valójában már vasárnap lemondott“. Akkor ugyanis a kormányfő pártjának minisztereivel együtt a kormányhivatalban kijelentette: „Tudatosítjuk saját felelősségünket a jelenlegi koalíciós válság kialakulásában… Amennyiben a koalíciós partnereink teljesítik vállalásaikat, melyeket nyilvánosan kifejezésre juttattak és amelyekből a mi követelményeink kiindultak,

A feltételekből több is volt – így Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes lemondása, Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter távozása, valamint egy miniszteri szék megvonása az SaS párttól. A feltételek között szerepelt a parlament egészségügyi bizottsága elnöke, Jana Bittó Cigániková (SaS) és a parlament alelnöke, Juraj Šeliga (Za ľudí) távozása is.

Hírdetés

Időközben immár hat miniszter nyújtotta be lemondását, Matovič bejelentése óta négyen távoztak: kedden Sulík és Kolíková nyújtotta be lemondását a köztársasági elnöknek, ma pedig hivatalosan távozott a posztjáról az SaS további két minisztere, Ivan Korčok külügyminiszter és Branislav Gröhling, az oktatásügyi tárca vezetője is.

Kremský szerint a vasárnap óta zajló tárgyalások, „arról szólnak, miként folytatja a parlamenti választás eredményei alapján felálló új kormány“. Mint mondta, „egyesek higgadtan tárgyalnak, mások pedig lemondásokkal gyakorolnak nyomást a médián keresztül“.

Szerinte a kormányfő csak akkor mondhat le, ha összeáll a parlamenti képviselők többsége által támogatott új kormány. „Az új kormányfő ezzel a névsorral érkezik a köztársasági elnökhöz, hogy felkérje az új kormány kinevezésére“ – tette hozzá.

(NZS/Felvidék.ma/Pravda)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »