Matovič: a kollektív bűnösség elvét nem tartom helyesnek, az Orbánról kialakított képem hamis volt

Matovič: a kollektív bűnösség elvét nem tartom helyesnek, az Orbánról kialakított képem hamis volt

A kollektív bűnösség elve a múlt feledésébe merül, hiszen nem helyes, nem igazságos, és nincs összhangban a keresztény – de még a nem keresztény – elvekkel sem – jelentette ki a Válasz Online-nak adott interjújában Igor Matovič szlovák kormányfő, aki arról is beszélt, hogyan változott meg a szlovákiai magyarokról alkotott képe, és hogy korábban miért ellenezte a kettős állampolgárság intézményét. Lapszemle.

„Már 2013-ban segítő kezet nyújtottam nekik, amikor az akkori kormánypárt, a baloldali Smer, úgy döntött, hogy a pártoknak a karácsonyi ünnepek alatt kell összegyűjteni a jelöltséghez szükséges aláírásokat a 2014-es elnökválasztásra. Kifejezetten ellenséges lépésnek tartottam, amelynek az volt a célja, hogy a Magyar Közösség Pártja (MKP) ne tudjon elnökjelöltet állítani.”

„Akkoriban kicsit ellenségesnek tartottam, hogy Szlovákia területén Budapest magyar állampolgárságot osztott. A parlamenti frakciómból – a liberális Szabadság és Szolidaritáséból (SaS) – is kidobtak amiatt, hogy ezzel nem értettem egyet. Pontosan azért nem értettem egyet, mert tudtam, hogy ez drámaian megnövelné a magyargyűlölő Ján Slota támogatottságát. Azzal, hogy vettem a bátorságot az állampolgárság-osztás megakadályozásához, Slota és Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) nem tudta kijátszani a magyar-kártyát, és sikerült kirekeszteni a szlovák politikából azt az idiótát. (…) Csaknem 10 év után is azt hiszem, részemről ez helyes döntés volt, másképp a nacionalista őrültek ezt arra használták volna, hogy ellentétet szítsanak magyarok és szlovákok között.”

Hírdetés

„Annak köszönhetően, hogy megismerkedtem Orbán Viktorral, kiderült, hogy hamis a média alapján róla alkotott képem.”

„Én sosem kértem bocsánatot a magyaroktól Trianon miatt. Trianonnal kapcsolatban amiatt kértem bocsánatot, hogy ha a szlovákiai magyarok bármilyen esetben nem érezték magukat egyenrangúnak vagy hátrányosan érintette őket az, hogy a magyar volt az anyanyelvük.”

„Továbbra is úgy gondolom, hogy az érintett MKP-s politikusok részéről ez nem volt helyénvaló. Ha valóban a változtatás lett volna számukra fontos, és nem a marketing, már csak a régi ismeretségre való tekintettel is másképp oldották volna ezt meg. Visszaéltek az eseménnyel, és személyes célokra használták fel. (…) Számomra minden, ami abban a memorandumban szerepel, a múltat jelenti. Nem fogok belemenni abba, hogy pontonként szétszálazzuk, mert egyszerűen méltatlan volt a mód, ahogyan az urak ezt ott előterjesztették. A június 2-i felszólalásomban megbékélést szorgalmaztam: tudatosítanunk kell a múltat, de a jövőbe kell néznünk.”

„Személyes meggyőződésem, hogy a kollektív bűnösség bármilyen elvének alkalmazása nem lesz egy európai ország jogrendjének sem alapja és része. A kollektív bűnösség elve a múlt feledésébe merül, hiszen nem helyes, nem igazságos, és nincs összhangban a keresztény – de még a nem keresztény – elvekkel sem. (…) Az ember a rossz cselekedeteiért csakis magánszemélyként felel; egy adott személy tetteiért nem felelhet egy egész közösség, akiknek ehhez semmi közük.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »