Matovič a családtámogatási reformról: Jön a 200 eurós családi pótlék, nem emeljük meg az áfát 25 százalékra

Matovič a családtámogatási reformról: Jön a 200 eurós családi pótlék, nem emeljük meg az áfát 25 százalékra

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján a komoly mediális vitákat kiváltó családtámogatási reformtervéről beszélt. Sok konkrétum azonban nem hangzott el, csupán az alapelveket fektette le, és néhány olyan dolgot árult el, amelynek a vállalkozók egy része nem nagyon fog örülni. Mint mondta, két héten belül előrukkolnak a részletekkel is. A mai sajtótájékoztatót állítása szerint azért hívta össze, mert a sajtóba kiszivárgott dokumentum tartalma a 25 százalékos áfával együtt hamis információ, és ezt tisztázni akarta.

A legfontosabb bejelentés egyértelműen a gyermekek után járó családi pótlék nagyságának 200 euróra emelése volt – jelenleg a családi pótlék összértéke havi 48 euró (ez az adóbónusz és a leírható rész összege). A pénzügyminiszter egyúttal elutasította azokat a kijelentéseket, miszerint a hozzáadott-érték adó (héa, áfa) 20-ról 25 százalékra való emelését tervezné. A sajtót arra kérte, hogy a kiszivárgott dokumentum tartalmát hagyja figyelmen kívül.

“Az adó- és járulékrendszerünk rendkívül bonyolult, miközben hatalmas demográfiai válság előtt állunk. Nagyjából 600 ezer gyermek hiányzik a 90-es évek népességstatisztikáihoz képest. És rendkívül nagyok a bérekre kirótt terhek is, a fizetések 48 százaléka kerül az államhoz, 2000 euró felett ez az arány 52 százalékos. A reform családközpontú lesz, az adó és járulékterhek pedig igazságosak”

fogalmazott a miniszter.

Matovič szerint a rendszer azon hibáit akarja kijavítani, amely lehetővé teszi sok egyéni vállalkozónak és kft-vezetőnek, hogy a munkaszerződésre dolgozóknál kisebb adó- és járulékterheket viseljen. És nem lehetett nem észrevenni a sajtónak adott fricska, mivel épp az egyéni vállalkozóként dolgozó újságírókkal példálózott ebben a kérdésben. Csak sejteni lehet, hogy valószínűleg hozzányúlnak az úgynevezett átalánykiadások (paušálne výdavky) intézményéhez, illetve a minimális adó- és járulékösszeghez. Részleteket azonban nem árult el.

Illetve jelezte, a reform része lesz, hogy a munka után egyetlen tétel adó és egyetlen járulék befizetésére lesz szükség – ez valószínűleg azt jelenti, hogy valamilyen változás lesz a nettó, bruttó és szuperbruttó bérezés között.  A járulék- és adóterhek egy részét ugyanis a munkáltató, egy részét az alkalmazott fizeti, ami eléggé megnehezíti a tiszta és bruttó bér közötti különbség követését.

Hírdetés

Ha kell, az ellenzék körében keres támogatókat

Arra reagálva, hogy az újságírók szerint Richard Sulík az ő szájából hallotta a 25 százalékos áfa-emelést, Matovič azzal reagált, hogy soha senkivel sem beszélt az áfa konkrét százalékos változtatásáról.

“Ez egy rosszindulatú kitaláció volt. De hát egy olyan pártnál, amely azt mondja, hogy a nyugdíjasok nem jogosultak az oltásra, mert már nem járulnak hozzá az államkasszához, nem csodálkozom, hogy mindent meg fognak tenni a családpolitikai reform megakadályozásáért.”

fogalmazott a pénzügyminiszter, majd hozzátette:

“Ha a koalíciós pártok megpróbálják megakadályozni, és ideológiai meggyőződésből azt mondják majd, hogy nem, akkor az ellenzék körében is támogatókat fogok keresni. És ha emiatt kell távoznom a koalícióból, akkor távozom vagy lemondok, de mindent meg fogok tenni azért, hogy ebben a szellemben változtassuk meg az országot”

Matovič elismert, hogy a “rendszer fájdalmas megtisztítása” előtt állunk, és azt is, hogy a reformhoz szükség két és félmilliárd euró fedezetét teljes egészében nem találták meg.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »