Matolcsy György válságközeli helyzetről beszélt, Varga Mihály is reagált

Matolcsy György válságközeli helyzetről beszélt, Varga Mihály is reagált

A jegybank elnökét az Országgyűlés gazdasági bizottságában hallgatták meg, beszélt egyebek között a gazdaság állapotáról is. A kijelentésekre az ellenzéki képviselők mellett Varga Mihály is reagált. És a forint árfolyama is, a maga módján.

Délelőtt 10 órakor kezdődött a parlamentben a Gazdasági Bizottság aktuális ülése, aminek első napirendi pontja Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója volt. Ezt Matolcsy Görgy, a jegybank elnöke vezette elő, aki szokatlan őszinteséggel bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. Az rtl.hu tudósításából kiderült, Matolcsy György meglehetősen negatívan nyilatkozott.

„Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van” – mondta az MNB elnöke.

Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért képviselője az Instagramon idézett a jegybankelnök beszédéből. Eszerint a jegybankelnök többek között azt mondta, hogy „Magyarország válságközeli helyzetben van”, „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban „hátulról a 4. termelékenységi szint”.

A bejegyzés szerint elhangzott, hogy Magyarországon „a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz az infláció, 15-18 százalék”. Matolcsy azt is mondta, hogy az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak emelkedése miatt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hírdetés

Tordai Bence (@bencetordai) által megosztott bejegyzés

Tordai azt is írta, hogy az MNB elnöke szerint „megbomlott a kormány és jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez sokba kerül.” Matolcsy azt mondta, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”, „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”.

Meglátása szerint az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme, a jegybank számításai alapján a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezer milliárd forintot kellene költeni.

A Telexnek több résztvevő is megerősítette, hogy aki csak bent volt, kapkodta a fejét. Úgy tudják, az ellenzék oldaláról az egyes állításokra többször is visszakérdeztek az ellenzékiek, a kormányoldal felől Bánki Erik és Szatmáry Kristóf reagáltak.

Az Országgyűlés ülésén is téma lett Matolcsy György összegzése

A napirend előtti felszólalásokban Z. Kárpát Dániel (Jobbik) értékelése szerint az MNB elnökének „az őszödi beszédhez hasonlítható gazdasági igazságbeszéde” brutális látleletét adta a Fidesz-kormányzásnak. „Azt még a legenyhébb jelzője volt, hogy a szocializmusba nem érdemes visszamenni. Ezt az önök gazdaságpolitikai eszközeiről mondta.”

Azt kérte, hogy a kormánypártiak reagáljanak a Matolcsy György által elmondottakra, egyebek mellett arra, hogy Magyarország a világ öt legsérülékenyebb országa között van, hogy helytelen a kormány válságkezelési stratégiája, hogy a 2021-es költségvetés műhiba volt. Hozzátette, a jegybankelnök szerint jövőre 15-18 százalék lehet az infláció.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára rögzítette:

az MNB-nek nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában, a jegybank függetlenül végzi a törvényben meghatározott feledatát, így a jegybankelnök véleményét teljesen szabadon mondhatja el.

Az államtitkár felidézte, hogy az elmúlt 12 évben mit tett a kormány azért, hogy a jelenlegi nehéz körülmények között is a gazdasági növekedés meghaladja a 4 százalékot, míg a munkahelyek száma a 4,7 milliót. Szerinte a magyar kormány kétszer is jól vizsgázott, két válságból is kivezette az országot.

Szólt a munkaalapú társadalom kialakításáról, az adócsökkentésekről, a beruházásokról. Közölte, ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarországnak.

Varga Mihály: baj van, de az mindekit érint

A pénzügyminiszter a Facebookon reagált Matolcsy György szavaira. Azt, írta, a jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat. Minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is.

„A válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1 százalék, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4 százalék alatt a munkanélküliség). Lehet építeni az elmúlt évek eredményeire” – fogalmazott bejegyzésében.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »