Mától szigorú kijárási tilalom lép életbe

Mától szigorú kijárási tilalom lép életbe

Szlovákiában reggel 5 órától szigorú kijárási tilalom lépett életbe, kevés kivétellel. Az intézkedés január 24-ig marad érvényben. Erről csütörtöki rendkívüli ülésén döntött a kormány. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Marek Krajčí egészségügy-miniszter, Ján Mikas tiszti főorvos, illetve a koalíciós pártok és a szakmai konzílium képviselői.

A kabinet jelentősen szűkítette az eddigi kivételek körét, a legfontosabb intézkedés, hogy megszüntették a családlátogatás lehetőségét az úgynevezett buborékban. Krajčí ezzel kapcsolatban elmondta: az eddigi buborékokat nem kell felszámolni, de újakat nem szabad létrehozni.

Az alkalmazottaktól munkáltatói igazolást kérhetnek majd, ha munkavégzés céljából elhagyják az állandó lakhelyüket, figyelmeztetett Milan Krajniak munkaügyi miniszter.

Létfontosságú áruk – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, állateledel, üzemanyag – beszerzése végett is el lehet majd hagyni a lakhelyünket. Engedélyezett lesz a kutyasétáltatás is, a lakhelyünktől legfeljebb 1000 méteres távolságig. Akut problémák esetén elmehetünk orvoshoz, gyógyszertárba, kivételt jelent a tesztelőállomások felkeresése is. A temetéseken legfeljebb hat ember vehet majd részt. Biztosítóba, bankba, autószervizbe is lehet majd menni, és kivételt fognak élvezni azok is, akik közeli hozzátartozójukról gondoskodnak. A természetben is lehet tartózkodni, de csak az adott járáson belül, Pozsony és Kassa esetében csak a városon belül.

Hírdetés

Éjféltől minden síközpont zárva van. A korlátozás kiterjed a szállodákra is. Azok, akiket már elszállásoltak, maradhatnak, de nem hosszabbíthatják meg az ott-tartózkodásukat.  A szállodák január 1-től új vendégeket nem fogadhatnak. Bezárják a templomokat is, az éttermek ételt csak elvitelre adhatnak ki.

Krajčí felhívta a figyelmet az aktuális számokra. „A PCR- és az antigénalapú tesztek naponta 5494 új fertőzést mutatnak ki, ez a hétnapos átlag” – mondta. Hozzáfűzte: egyre több páciens kerül kórházba.

Az előrejelzések szerint 2021. január 11-re 3000 és 3600 között lesz a kórházi ellátásra szoruló betegek száma, és 240-280 páciens fog mesterséges lélegeztetésre szorulni. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy csökken a szabad ágyak, a rendelkezésre álló mentősök és egészségügyi dolgozók száma. Riasztó az áldozatok számának növekedése is.

„Jelenleg 2716 olyan halálesetet tartunk nyilván, amely a COVID-19 betegség miatt következett be, vagy összefüggésben volt ezzel a betegséggel, illetve fennállt a COVID-19 gyanúja” – tette hozzá. Az áldozatok között vannak produktív korban lévő személyek is.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »