Mától folyósítják a nyugdíjasoknak a szülői bónuszt

Mától folyósítják a nyugdíjasoknak a szülői bónuszt

Megkezdi a héten a társadalombiztosító a szülői bónusz kifizetését. A következő napokban az erről szóló határozattal együtt kézbesítik a nyugdíjasoknak a bónuszt.

Egyelőre az új öregségi nyugdíjigénylőket érinti a dolog, akikről február 28-a után döntött a Szociális Biztosító, tájékoztatott Milan Krajniak munkaügyi, szociális és családügyi miniszter a Társadalombiztosító vezérigazgatójával, Michal Ilkóval közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az első nyugdíjas szülőknek a hét végéig a számlájukon lesz pénz”

– mondta Krajniak munkaügyi miniszter kedden. Az első bónuszt egy részletben a teljes 2023-as évre fizetik ki, a jövő évtől pedig fokozatosan történik majd a kifizetés.

Körülbelül 800 ezer nyugdíjas kap majd szülői nyugdíjat. Ennek maximális összege 2023-ban havi 21,80 euró, ami egy gyermek után évi 261,60 eurós többletet jelent.

Hírdetés

Ha egy szülőnek több dolgozó gyereke van, akkor több pénzt kap.

A Szociális Biztosító kétféle módon folyósítja majd a szülői nyugdíjat – azok a nyugdíjasok, akik ez év március 1-je után érték el a nyugdíjat vagy kapták meg a nyugdíjhatározatot folyamatosan kapják a szülői nyugdíjat. Ők lesznek az elsők, akik megkapják a bónuszt.

Azoknak, akiknek idén február 28-áig ítélték meg a nyugdíjat – tekintettel arra, hogy sok emberről van szó – 2023 nyaráig folyamatosan folyósítják a szülői bónuszt, mondta Krajniak.

Idén egész évre egy összegben kapják meg a szülői nyugdíjat a nyugdíjasok. Jövőre már havonta kapják a nyugdíjasok az összeget.

A szülői bónuszt kapó nyugdíjasok mintegy 70 százaléka kapja a pénzt a számlájára, a maradék 30 százalék pedig postai úton. Idén 253 millió eurót, jövőre 274 milliót, a következő évben pedig 296 millió eurót tesz ki a szülői bónusz.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »