Mateusz Morawiecki: Oroszország birodalmi hódításokra törekszik

Mateusz Morawiecki: Oroszország birodalmi hódításokra törekszik

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Newsweek amerikai hírlapban megjelent kommentárjában azt írta, hogy Oroszország birodalmi hódításba kezdett a volt szovjet befolyási övezet újjáépítése érdekében.

Morawiecki szavai szerint az Ukrajna elleni tavalyi orosz agresszió egész nemzedékek keményen kiharcolt eredményeit sodorta veszélybe, „megdöntve a hidegháború után kialakult rendet”. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az egy éve tartó háború értékes leckét adott a világnak, amely segítheti a globális békét és biztonságot.

„[A] háború mindannyiunkat érint” – emelte ki Morawiecki, kifejtve, hogy „nem lehetünk közömbösek”, hiszen „Oroszország birodalmi tervei túlmutatnak Ukrajnán”. A konfliktus másik fontos tanulsága a lengyel miniszterelnök szerint, hogy a gazdasági receszió fő mozgatórugója Oroszország.

Hírdetés

„Az ukrajnai háború csak az egyik frontja az Európa jövőjéért folytatott harcnak. Oroszország a civilizációnkat is támadja a kibertér, az információ és a gazdaság területén.”

– hangsúlyozta Morawiecki. Felhívta a figyelmet arra, hogy Moszkva már a háború előtt is korlátozta gázellátást, hogy azzal zsarolja az európai országok segítségnyújtását Ukrajnának. Morawiecki miniszterelnök véleménye szerint az is elengedhetetlen, hogy Európa függetlenné váljon Oroszországtól az energiaszektorban, ahol Putyin ereje különösen érezhető.

Véleménye szerint „Oroszország elszámolta magát”, mivel meg akarta osztani Európát és a NATO-t, de helyette „egységesebbek lettünk, mint valaha”. Végül Morawiecki megjegyezte, hogy „a háború megnyeréséhez egy teljesen új politikai és gazdasági biztonsági struktúrát kell felépíteni”. Befejezésül elmondta, hogy „egy évvel a háború kitörése után egyetlen közös célunk van, (…): Ukrajna újjáépítése és Európa megerősítése”.

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »