Mateusz Morawiecki: Az ukrán ellentámadás „nagyon nehezen” lesz kivitelezhető

Mateusz Morawiecki: Az ukrán ellentámadás „nagyon nehezen” lesz kivitelezhető

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a várva-várt ukrán ellentámadás „nagyon nehéz lesz” az orosz erők ellen, hiszen „nem lehet alábecsülni az oroszok nagy potenciálját és brutális erejét” – erről a The Wall Street Journalnak adott vasárnapi interjújában beszélt.

Az amerikai lap szerint a nyugatról érkezett új fegyverszállítmányokkal Ukrajna készen áll, hogy a következő hetekben „visszavágjon” az orosz erőknek, habár továbbra is sok a nyitott kérdés. Mindazonáltal a Wall Street Journal úgy ítéli meg, hogy a NATO-szövetségesek által adott fegyverek és az ukrán katonák kiképzése kulcsfontosságú lesz.

A háborús felek harcértékét kiemelve az újság azt írta, hogy a kijevi erők motiváltabbak és bizonyos esetekben jobban felfegyverzettek, mint az orosz csapatok, de Moszkvának hónapjai volt felkészülni egy ukrán ellentámadásra. Az amerikai napilap idézte Morawiecki lengyel miniszterelnököt, aki hangsúlyozta: az ukrán erők nagy kihívás előtt állnak:

„Ez nagyon-nagyon nehéz lesz.”

Hírdetés

– mondta Morawiecki egy interjúban, majd hozzátette:

“Az oroszok nagy potenciálját és brutális erejét nem lehet alábecsülni.”

A Wall Street Journal által idézett katonai stratégák szerint ahhoz, hogy Ukrajna sikeres legyen, Kijevnek az „ügyesség és a szerencse kombinációjára” van szüksége, miközben kikémleli az ellenség gyenge pontjait és gyorsan ki is használja a lehetőségeket.

Az amerikaiak abból indulnak ki, hogy Ukrajna valószínűleg nagy támadást – vagy több kisebb támadást – indít nagyhatótávolságú fegyverekkel, köztük rakétákkal és tüzérséggel, amelyek nagy részét nyugati szövetségesek adományozták.

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »