Más alapokban talált csak pénzt a Szociális Biztosító a nyugdíjakra

Más alapokban talált csak pénzt a Szociális Biztosító a nyugdíjakra

770 millió eurót használt fel a Szociális Biztosító az öregségi és korkedvezményes nyugdíjak kifizetésére más társadalombiztosítási alapok többletéből idén januártól áprilisig. Az öregségi nyugdíj kiadásai 1,25 milliárd euróval haladták meg ennek az alapnak a bevételét.

Ebben az alapban a tavalyi 632,7 millió eurós többlet felhasználása után április végéig 150 millió euró maradt az öregségi nyugdíjpénztárban, következik a Szociális Biztosító ez év január-áprilisi gazdálkodásáról szóló beszámolóból.

Az öregségi és korkedvezményes nyugdíjak folyósításának forráshiányát a biztosító 400 millió eurós összegben a szolidaritási tartalékalapból fedezte, további 260 millió eurót pedig a rokkantsági pénztáralapból irányítottak át az öregségi és korkedvezményes nyugdíjakra.

Hírdetés

A munkanélküli alap 70 millió euróval járult hozzá az öregségi nyugdíjak kifizetéséhez, 40 millió eurót pedig a balesetbiztosítási pénztáralapból vett fel a biztosító.

A nyugdíjpénztár kiadásai, amelyből a Szociális Biztosító az öregségi és korkedvezményes nyugdíjakat folyósítja, az idei év első négy hónapjában 2,79 milliárd eurót tettek ki. Az alap bevétele viszont csak 1,54 milliárd euró volt.

A biztosító ezért a korábbi évekhez hasonlóan a járulékbevételből volt kénytelen fedezni az öregségi és korkedvezményes nyugdíjak kiadásait,

amelyeket eredetileg rokkantsági nyugdíjak, a munkanélküli segélyek vagy a baleseti járadékok folyósítására szántak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »