Maruzsa Zoltán: a világ legjobbjai között vannak a magyar diákok

Maruzsa Zoltán: a világ legjobbjai között vannak a magyar diákok

Korosztályukban a világ legjobbjai közé tartoznak a magyar diákok, ezt bizonyítják a nemzetközi tudományos diákolimpiákon elért eredmények is – hangsúlyozta a köznevelési államtitkár, aki a 2022-es tudományos diákolimpiákon eredményesen szereplő tanulókat és felkészítő tanáraikat köszöntötte Budapesten.

A Belügyminisztériumban tartott ünnepségen az államtitkár kiemelte: szívből gratulál a tanulóknak a szép eredményhez, amelyet a korábbi évekhez képest nehezített körülmények között sikerült elérniük.

Szerte a világban nagy erőfeszítések történnek annak érekében, hogy a tudományos megméretéseken aktívabb legyen a részvétel – mutatott rá, jelezve: a tavalyi versenyeken a korábbiaknál több ország szerepelt, s a diákoknak több versenyben, erősebb mezőnyben kell helytállniuk.

A magyar diákok összesen 7 arany, 13 ezüst és 20 bronzérmet szereztek tavaly,

ez minden idők egyik legjobb eredménye

– húzta alá Maruzsa Zoltán.

Hírdetés

Az államtitkár megköszönte a tanulók családjainak támogatását, valamint a pedagógusok és mentorok áldozatos munkáját is. Akik inspirálták és segítették a tehetséges fiatalokat, hogy nemzetközi mezőnyben is a legjobbak közé kerüljenek – tette hozzá.

Kijelentette: a tehetség gondozása évszázadok óta a magyar oktatás egyik legfontosabb feladata, amelynek ellátását jelenleg is széles intézményhálózat szolgálja. Felsorolása szerint többek közt az Arany János Tehetséggondozó Program, az elitgimnáziumok hálózata, a szakkollégiumok és versenyek is szolgálják a tehetséges fiatalok megtalálását és képességeik, tehetségük kibontakozását.

„Ne feledjük, a zseni 20 százalék inspirációból és 80 százalék perspirációból – azaz izzadságból – tevődik össze, vagyis az elismerés elsősorban a titeket illet, kedves versenyzők”

– idézte Umberto Eco szavait az államtitkár. Hozzátette: biztos benne, hogy „itt a teremben ül legalább két tucat leendő egyetemi tanár, kutató, innovátor, akik nagy dolgokra hivatottak”.

Legyenek büszkék az elért eredményeikre, kívánom, hogy érjék el a céljaikat – zárta beszédét az államtitkár, aki az ünnepségen elismerő okleveleket adott át a tudományos versenyeken eredményesen szereplő diákoknak és felkészítő tanáraiknak.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »