Marokkó még nagyobb káosszal fenyegeti Spanyolországot

Marokkó még nagyobb káosszal fenyegeti Spanyolországot

Megfenyegette a marokkói kormány Spanyolországot. Közölték: ha Madrid tovább szítja a tüzet és titokban engedi el Marokkó ellenségét, akkor “a krízis rosszabb lesz.” 

Ha Spanyolország ugyanúgy viszi ki az országból Brahim Ghalit, ahogy bevitte,

“a migrációs krízis az eddigieknél is rosszabb lesz”

– ezzel fenyegette meg Marokkó a spanyol kormányt hétvégén. Brahim Ghali, a Polisario Front nevű liberális mozgalom vezetője a nyugat-szaharai országok függetlenségéért küzd, emiatt Rabat esküdt ellensége. Spanyolország, megkockáztatva a diplomáciai konfliktust, titokban saját kórházába szállította a férfit, hogy kezelje koronavírus-fertőzéssel.

Hírdetés

Marokkó hazahívott madridi nagykövete, Karima Benyaich közölte: ha Spanyolország úgy dönt, hogy a külvilágtól elrejtve, titokban juttatja ki az országból Ghalit, azzal úgy dönt, hogy Marokkó ellenségével kollaborál, ami

“még súlyosabb migrációs válságot von maga után”.

Benyaich hozzátette ugyanakkor, hogy bíznak a spanyol igazságszolgáltatás függetlenségében és abban, hogy Madrid a Marokkóval való kapcsolatának megerősítése mellett teszi le voksát. Ugyanakkor sérelmezi, hogy a spanyol külügyminiszter, Arancha González Laya a válság kirobbanása óta nem lépett kapcsolatba vele, hogy rendezni próbálja a kialakult helyzetet és magyarázatot adjon a történtekre.

Közben a kormány 5 millió eurós hitelt ajánlott fel azoknak az autonóm régióknak, amelyek hajlandóak befogadni a Ceutában tartózkodó, a múlt heti invázió során érkezett mintegy 1.500 kiskorú egy részét. Az intézkedést a keddi régióközi ülésen fogják jóváhagyni, ahol az összeg elosztásáról is döntenek majd. A fiatalokat és gyerekeket nem toloncolják vissza Marokkóba, ugyanis törvény védi őket Spanyolországban. Mivel azonban a ceutai befogadó bázisok tele vannak, a félszigetre kell szállítaniuk legkevesebb 200 főt. Az autonóm régiók többsége jelezte, hogy hajlandó segíteni Ceutának, ám vannak olyanok is, akik kissé szájhúzva teszik meg mindezt a bevándorlók létfenntartási költségei miatt.

Madrid például élesen bírálta a kormány kérését. Nem értenek egyet azzal, hogy miután a Sánchez-rezsim generált egy példátlan migrációs krízist, szorult helyzetben az autonóm régióvezetők segítségét kéri a kiskorúak elszállásolásában és felügyeletében. Kihangsúlyozták, hogy bár befogadnak körülbelül 20 gyereket, ezt kényszer hatására teszik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »