Márki-Zay Péter szintén Gyurcsány lekötelezettje

Márki-Zay Péter szintén Gyurcsány lekötelezettje

Márki-Zay egyértelművé tette, mire lehet számítani tőle, amikor azt mondta: „Egy olyan közös programot fogok végrehajtani, amelyben a zöld- és a baloldali programelemek, sőt a liberálisoknak kedves pontok is megvannak. Szó sincs tehát arról, hogy egy konzervatív kormány alakulna.”

Miután Karácsony Gergely a csapnivaló városvezetése és kudarcos kampánya miatt elvesztette a választók bizalmát, az új forgatókönyv alapján Márki-Zay Péter lesz a baloldali miniszterelnök-jelölt, aki csupán szavazatmaximalizálás céljából játssza el a jobboldali politikust, valójában egyáltalán nem az – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Hangsúlyozta, Márki-Zay – Karácsonyhoz hasonlóan – Gyurcsány lekötelezettje, ő is politikai fogoly, hiszen a DK rendelkezik majd a legnagyobb parlamenti frakcióval. Nem meglepő, hogy Márki-Zay olyanokat nyilatkozott, azért dolgozik, hogy a DK ne a legerősebb ellenzéki, hanem a legerősebb kormánypárti frakció legyen – jegyezte meg a politológus. Hozzáfűzte, szintén nem jobboldali politikusra vall, hogy régóta azon fáradozik, a civilek és a pártok fogjanak össze Gyurcsánnyal.

Egy jobboldali embertől életidegen az őszödi beszéd mentegetése, amit Márki-Zay szintén megtett, és őszinte szembenézésnek nevezte – idézte fel Deák. Emlékeztetett: Márki-Zay egyértelművé tette, mire lehet számítani tőle, amikor azt mondta: „Egy olyan közös programot fogok végrehajtani, amelyben a zöld- és a baloldali programelemek, sőt a liberálisoknak kedves pontok is megvannak. Szó sincs tehát arról, hogy egy konzervatív kormány alakulna Magyarországon.”

Hírdetés

Miféle jobboldali az, aki Gyurcsánnyal paktumot köt, és azért dolgozik, hogy hatalomba segítse őt? – vetette fel az elemző. Milyen jobboldali veszi magát körül ősrégi baloldaliakkal azért, hogy hatalmat szerezzen? És milyen jobboldali az, aki egy balliberális programot akar végrehajtani kormányon? A végtelenségig lehetne sorolni ezeket a kérdéseket, a választ a tények mutatják meg: Márki-Zay Péter egyáltalán nem jobboldali, egy jobboldali ember nem így viselkedik – szögezte le Deák.

A politológus kitért rá: miközben a balliberális oldalon vége a hetek óta tartó szappanoperának, a kormány a valódi problémákkal foglalkozik, így a koronavírus-járvánnyal és a migrációs krízissel. A járvány negyedik hulláma a jelek szerint körbevette Magyarországot, Romániában például már nem bírják ellátni a kórházak a betegeket, hazánknak is segítenie kell keleti szomszédunknak.

A baloldal által sokszor pozitív példaként hivatkozott Romániában politikai instabilitás van, a sokadik kormánykoalíció bukott meg a napokban, az átoltottság alacsony, harmincszázalékos, sorra gyulladnak ki a kórházak, és elszabadult a járvány – sorolta az elemző. Rámutatott: hazánkban lényegesen magasabb az átoltottak aránya, amely az egyetlen eszköz a járvánnyal szemben. Ezért is fontos, hogy a harmadik oltást is felvegye mindenki, hiszen csak így kerülhetjük el, hogy korlátozások legyenek, csak az oltással őrizhetjük meg Magyarország működőképességét.

A migrációs krízis déli határainkat újra megnövekedett nyomás alá helyezi – folytatta Deák Dániel. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak az elmúlt pár napban több terrortámadás történt a bevándorlóországoknak számító uniós tagállamokban, ami jól mutatja, milyen komoly kockázatokat rejt magában a bevándorlás. Ezért sem szabad engedni, hogy a balliberális politikai erők megváltoztassák Magyarország álláspontját a kérdésben – szögezte le.

A választási kampányban várhatóan nem fognak erről a témáról beszélni, vagy amikor szóba kerül a határvédelem, azt fogják állítani, nem akarják lebontani a déli határkerítést. Erre pár hónapja maga Karácsony Gergely adta meg a választ: tudják, hogy a valódi, bevándorláspárti álláspontjuk hangoztatásával nem tudnának választást nyerni – közölte az elemző.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »