Márki-Zay: a kétfordulós választási rendszer visszaállításában ellenzéki konszenzus van

Márki-Zay: a kétfordulós választási rendszer visszaállításában ellenzéki konszenzus van

2002 előtt volt demokrácia, sajtószabadság, jogállam, 2010 után ezek leépítése lett a koncepció. Fájdalmas, mert ma is azt gondolom, hogy az elmúlt 30 év legjobb kormánya, az első Orbán kabinet volt, de emellett azt is gondolom, hogy az elmúlt 30 év legrosszabb kormánya az utolsó három Orbán kabinet

– fejtette ki az Mfor.hu-nak adott interjújában Márki-Zay Péter.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a váratlan sikerszériája nyomán úgy látja, Orbán Viktor egyértelmű jeleket ad arról, rá tippel, hogy ő fog nyerni jövő tavasszal. Példaként említette a jövőre lejáró kaszinókoncessziók idei meghosszabbítását, a Médiahatóság vezetője 9 évre szóló megbízatásának is előrébb hozását, valamint azt, hogy Orbán

„nem mer kiállni vitázni: ez mind azt jelenti, hogy attól fél, elveszíti a következő választást”

– érvelt az ellenzéki politikus.

Márki-Zay elmondta, nemzetközi útjai során egy proaktív kapcsolatkeresés zajlik, ami a választási győzelem szempontjából fontos. Többek mellett Pozsonyban Mikuláš Dzurindával, Varsóban Donald Tuskkal, Brüsszelben pedig Manfred Weberrel találkozott. 

Legkorábban januárra várja Márki-Zay az új német kormánnyal való találkozóját

Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltje a Spirit FM Aktuál című műsorában rögzítette, leghamarabb januárra várható az új német kormánnyal való találkozása – számolt be az ATV Emmanuel Macron francia elnök hétfői hazánkba látogatásához kapcsolódva.

Ami a lényeges, hogy ezeket a találkozókat ugyan mi kezdeményeztük, de abszolút nyitott kapukat találtunk

Hírdetés

– fűzte hozzá az MMM elnöke. Annak kapcsán, hogy egy saját párttal venné át a Fidesz helyét az Európai Néppártban, a politikus felidézte, Brüsszelben elmondták, hogy egy nemzeti összefogást, ha úgy tetszik, egy nemzeti frontot szeretnének létrehozni. „A cél felszabadítani az országot a nemzeti korrupció, a putyinista és a kínai kommunista párti lobbi alól” – tette hozzá.

A hazai politikai haszonleső mentalitást lefestendő Márki-Zay elmesélte, a lista összeállításakor megkereste őt egy politikus azzal, mennyivel kell támogatnia a kampánykasszát ahhoz, hogy felkerülhessen a közös listára. Erre ő azt felelte, nincs az a pénz. 

Ha ugyanis ezen nem tudunk változtatni, akkor Magyarország továbbra is a legszegényebb, a legkorruptabb és a legtöbb halálos áldozatot produkáló ország marad. Ide juttatott minket Orbán Viktor, meg a 30 év. Ebbe belehal a nemzet

– húzta alá Márki-Zay Péter, aki arról is beszélt, mit tenne, ha győzne 2022-ben.

Egy rövid, új alkotmány kell, rengeteg fékkel és ellensúllyal. Ebben például olyan tételekkel, hogy miniszterelnök maximum két ciklusig lehessen valaki, vagy a bírói függetlenség helyreállításával. 

A másik nagyon fontos témának az elszámoltatást tartja: 

„Lesz egy korrupcióellenes csomagunk, csatlakozunk az Európai Ügyészséghez. Ez a lépés csak a tolvajokra jelent veszélyt. És lesz egy saját korrupcióellenes ügyészségünk is.”

De számos felháborító ügyben is azt ígérte, bíróság elé állítják a bűnösöket. A közös ellenzéki kormányfőjelölt leszögezte,

a 9 évre bebetonozott embereket kirúgná, jelesül Polt Péter legfőbb ügyészt biztosan, mivel szerinte alkotmányba ütközött a kinevezése is.

Az egészségügy helyzetét mindenképpen béremelésekkel javítaná, és stábjával egy versenyalapú, normatív támogatási modellben gondolkodnak. Úgy véli, így érhető el az ügyfelek elégedettsége és a szolgáltatás magas színvonala. Ugyanakkor szerinte a várólisták és a hálapénzek szintén megszűnnek ezáltal.

Márki-Zay mindezen kívül hangsúlyozta:

Vissza kell állítani a plurális választási rendszert, ami kétfordulós volt. Ebben konszenzus van az ellenzéki pártok között.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »