Máris kiesett három pártocska a baloldali összeborulásból

Nem volt konfliktusmentes a baloldali ellenzéki pártok között zajló, előválasztásokról szóló tárgyalássorozat második fordulója. Az eredetileg nyolc pártból már csak öten kapnak meghívót a következő egyeztetésre, három párt részvételét ugyanis megvétózta a Demokratikus Koalíció. Az Együtt a mai tárgyalásra már csak egy e-mailt küldött.

Két héttel az előválasztásról szóló baloldali tárgyalások megindulása után máris összeveszett a Jobbik és LMP nélküli ellenzéki oldal. A Magyar Nemzet információi szerint ugyanis a Demokratikus Koalíció megvétózta a tárgyalásokra meghívott nyolc párt (MSZP, DK, Magyar Liberális Párt, Párbeszéd, Együtt, MoMa, Balpárt, Európai Baloldal) közül háromnak a részvételét.

A lap szerint a DK és a MoMa jelezték a csütörtöki egyeztetésen, hogy nem kívánnak együttműködni a Fodor Gábor által vezetett Magyar Liberális Párttal, valamint a radikális baloldali nézeteket valló Balpárttal. A két politikai szervezet képviselői ennek megfelelően felálltak az asztaltól, és már az egyeztetések alatt elhagyták a tárgyalásoknak helyet adó Párbeszéd-székházat. A Balpártot érintő vétó láthatóan vonatkozott az Európai Baloldalra is, azonban a DK és a MoMa ezt nem hangsúlyozták ki, így ez a párt maradt a tárgyaláson.

Az Együtt képviselői már el sem mentek a csütörtöki egyeztetésre. Képviselőjük helyett egy e-mailt küldtek, amiben jelezték, hogy támogatják az előválasztások megtartását, azonban úgy látják, hogy a Demokratikus Koalíció és az MSZP csak látszólag híve ennek a megoldásnak, ezért addig nem vesznek részt a tárgyalásokon, amíg a két nagyobb baloldali formáció nyilvánosan ki nem jelenti, hogy elkötelezett az előválasztások mellett.

„Az Együtt azt követően kíván az előválasztás részleteivel, lebonyolításával kapcsolatban egyeztetéseket folytatni, ha a többi résztvevő, mindenekelőtt az MSZP és a DK politikailag, a nyilvánosság előtt elköteleződik az előválasztás mellett, ahogyan ezt a PM vagy az Együtt már megtette. Az elnökségünk a mai ülésén ezt az álláspontot megerősítette, így a holnapi tárgyaláson nem veszünk részt, a felállítani tervezett bizottságokba nem delegálunk” – írták szerdai levelükben.

A tárgyalásokon a Párbeszéd előválasztásról szóló koncepcióját vitatják meg. Első körben egy minimálértékeket lefektető preambulumot is megpróbálnak elfogadni, de már ennek a tárgyalásán is kiütköztek a táborok közötti véleménykülönbségek. Az akkor még jelen lévő Balpárt képviselője például azt javasolta, hogy az ellenzék kormányváltása esetén azonnal bontsák le a déli határra épített határzárat. „Volt olyan ellenzéki politikus, aki erről hallani sem akart” – mondta a Magyar Nemzetnek Kalmár Szilárd, a párt választási koordinátora, aki szerint ha lesznek is előválasztások, akkor azon – a Párbeszéd javaslatával ellentétben – feltehetően nem indulhatna mindenki. „A Balpárt a történtek után nem is kíván részt venni az előválasztási procedúrában, az országgyűlési voksoláson viszont mindenképpen indítunk jelölteket” – tette hozzá.

Hírdetés

A résztvevők közül leginkább a DK képviselői szkeptikusak, egyes pártok tárgyalásokról való kiszorítása pedig azt jelzi, hogy az előválasztások szabályai helyett inkább a közös indulás feltételeiről állapodnának meg.

Az MSZP-nek valóban tetszene az előválasztás gondolata, abban azonban ők sem biztosak, hogy meg tudnak állapodni a feltételekről. A PM javaslatát több szempontból is megvalósíthatatlannak tartják, szerintük például az internetes szavazás lehetővé tétele túlságosan kockázatossá tenné az egész procedúrát.

A szocialisták saját – nem nyilvános – javaslatot is készítettek, amelynek főbb pontjai:

  • csak személyesen lehet szavazni az előválasztásokon;
  • pénzt nem kérnének a szimpatizánsoktól, de szándéknyilatkozatot kellene aláírniuk, hogy a baloldal jelöltjét támogatják;
  • viszonylag rövid időintervallumon belül lehetne leadni a szavazatokat;
  • egyszerre szavaznának a helyi jelöltről és a miniszterelnök-jelöltről.
  • (MNO nyomán)


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »