Március végén lesz új stratégiai terv (Vidékfejlesztés)

Március végén lesz új stratégiai terv (Vidékfejlesztés)

Adrian Chesnoiu, az új kormány mezőgazdasági minisztere december 13-án találkozott Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztossal, beszélgetésük témája az új nemzeti stratégiai terv volt. A stratégiai terv a korábbi vidékfejlesztési tervet váltja a jelenleg zajló hétéves uniós költségvetési időszakban.

Adrian Chesnoiu nem új a mezőgazdaságban, jó néhány évet volt az Országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) vezérigazgatója. Az agrárminiszter a találkozó után elmondta, hogy a biztostól a stratégia brüsszeli benyújtási határidejének halasztását kérte március 31-ig, mivel az új, 2023-tól bevezetendő közös agrárpolitikához számos mezőgazdasági törvényt és rendeletet meg kell változtatni és törvényerőre emelni. Románia nem az egyedüli uniós ország, amely nem tudja tartani az idei év végi benyújtási határidőt, mindenesetre év végéig egy ideiglenes változatnak el kell készülnie. A miniszter ezt tekinti elsődleges célnak, ezért egy operatív csoportot hozott létre, felelőst nevezett ki, az abban való a részvételre az APIA és az AFIR szakembereit is felkérte (ők eddig nem vettek részt az előkészítő munkacsoportokban). Természetesen folytatni akarja a tárgyalásokat a gazdálkodók szakmai szervezeteivel is.

Hírdetés

Az előző miniszter, Adrian Oros inkább a régi, 2013 és 2020 közötti vidékfejlesztési terv alapján képzelte el az új stratégiai tervet, Chesnoiu szerint ez nem elég, egy jövőbe mutató tervet kell kidolgozni. Románia az uniós alapokból 21,6 milliárd eurót kapott leosztás útján, ebből 14 milliárd az első tengelyen lesz elkölthető, ez az unió garanciaalapjából jön. Ebből történnek az APIA-s kifizetések. A második tengelyen 6,7 milliárd euró érkezik az unió vidékfejlesztési alapjából. Ez a 21,6 milliárd euró összeg valamivel több, mint amit 2013 és 2020 között kapott az ország, az elosztásnál azonban a vidékfejlesztésre szánt összegek most valamivel kisebbek, mint az előző hétéves ciklusban. A miniszter a kereskedelmi mérleget és annak hiányát szeretné alapul venni, és azokat az ágazatokat támogatni a stratégiában a különböző típusú intézkedésekkel, amelyek nehézségekkel küzdenek vagy amelyeknek a kereskedelmi mérlege nagyon negatív. Románia agrárkereskedelmi mérlege a tavaly 2,2 milliárd euró mínusszal zárult, a miniszter szerint ezt kellene elsősorban csökkenteni.

A miniszter azt nyilatkozta, hogy amikor egy stratégiai tervet dolgozol ki, akkor annak az időbeli hatását kell figyelembe venni rövid, közép- és hosszú távon. Nehezményezi, hogy az átmeneti időszakban (2021 és 2022) a pályázható intézkedések keretében a feldolgozást lehozták a farmok szintjére, és a pályázók – hogy több pontot szerezzenek – bevállalták a minifeldolgozás megvalósítását. A miniszter szerint ez így sohasem lesz versenyképes, a nagy kapacitású feldolgozók képesek csak erre, a gazdálkodóknak szövetkezetekbe vagy termelői csoportokba kell tömörülniük, nagy mennyiségű és jó minőségű termékeket biztosítva a feldolgozóknak. Nem ért egyet azzal, hogy a feldolgozás támogatásánál az előző vidékfejlesztési tervekben és a kétéves átmeneti időszakban túl kevés támogatást lehetett megpályázni a feldolgozók létesítésére, legtöbb 2,5 millió eurót.

„Mindnyájan tudjuk, hogy egy versenyképes feldolgozóhoz 25, 30 vagy egészen 50 millió eurós befektetésre van szükség. Ha leszabályozzuk 2,5 millió euróra a támogatást, akkor a befektetés minősége is olyan lesz. Ez így nem vonzó a befektetők számára, és néha fenntarthatatlan. Ha sikerül elérnünk, hogy a jelenleg nyersanyagként exportált agrártermékek jó része hazai feldolgozóhoz kerüljön, és egy másik része a hazai állattenyésztésben kerüljön felhasználásra, ha el tudjuk érni, hogy a teljes lánc integrálva legyen a termelőtől a feldolgozóig, akkor biztosan újraindítjuk az ország mezőgazdaságát. Most az új nemzeti stratégiai terv megadja a lehetőséget, hogy a román mezőgazdaság 180 fokos fordulatot vegyen, a növénytermesztést összekapcsolva az állattenyésztéssel és a feldolgozással” – nyilatkozta a miniszter. Az új stratégiai terv intézkedéseire 2023-tól lehet pályázni, a 2021-es és 2022-es év uniós szinten átmeneti időszaknak számít. Jövőre már nem lesznek pályázati lehetőségek a vidékfejlesztésben, mert az agrárminisztérium vezetősége úgy határozott, hogy a kétéves időszakra az unió által leosztott összeget mind kiírja pályázásra ebben az évben, és csak akkor indítanak új kiírásokat, ha pályázati pénzek maradnak meg.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »