Márai éjszakája

Márai éjszakája

A Múzeumok és Galériák Éjszakája európai rendezvénysorozatba május 14-én bekapcsolódott négy helyszínen a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Szlovák Nemzeti Múzeum (SzNM) – a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma. Gazdag programajánlattal várta a látogatókat.

A múzeum és tagintézményei, a pozsonyi Brämer-kúria, a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház, az alsósztregovai Madách-kastély, valamint a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás változatos programmal várta a családokat, a történelem, művészet és irodalom iránt érdeklődőket. A Szlovákiában a Múzeumok és Galériák Éjszaka projekt programjait a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Szlovákiai Múzeumok Szövetsége koordinálja.

A Márai Sándor Emlékkiállítás (Mészáros u. 35) 10-től 20 óráig várta a látogatókat. Ez az intézmény most kapcsolódott be először ebbe a projektbe. Az épületet kidíszítették, hogy a felhívják a figyelmet.

Délután 15 órakor kezdődött a Családi délután a Márai családdal. Ennek keretében gyermekfoglalkozást tartottak és igény szerint tárlatvezetésre került sor, ahol a Márai család történetét ismertették. Az érdeklődők kettesével-hármasával folyamatosan érkeztek. A tárlatvezetők meg sem álltak. Hol magyarul, hol szlovákul vezettek.

Hírdetés

A gyerekek közben a családfájukat készítették el, de azért mást is rajzoltak. A falon a Madách és Grosschmid família családfája függött, melyet Grosschmid Károly és Madách Alice frigye kötött össze.

Böngésztem az ismert családneveket: Sztrányavszky, Andrássy, Simonyi, Szentmiklóssy, Bogáthy, Petheő, Keresztes-Fischer, Okolicsányi, Ruttkay, Szakáll, Huszár, Lovassy, Mailáth, Glatz, Hanzély, Végh, Kerekes… Buttler is szerepel rajta. Erről a családról írta egyik regényét Mikszáth Kálmán. A Croy-Chanel néven is megakadt a szemem, mert egyesek Árpád-házi leszármazottaknak tartják őket.

A tárlaton megjelent Lola és Sándor is Hanesz Angelika és Köteles Szabolcs jóvoltából.

(Balassa Zoltán/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »