Már több mint 400 ezren írták alá a referendum kiírására vonatkozó petíciót

Már több mint 400 ezren írták alá a referendum kiírására vonatkozó petíciót

Mint ismeretes, a Smer-SD, a parlamenten kívüli Hlas-SD, valamint a hozzájuk csatlakozó SNS párt aláírásgyűjtésbe kezdett az előrehozott választások érdekében kiírt népszavazás megrendezése érdekében, mely állításuk szerint politikamentes polgári kezdeményezés lenne.

Az ellenzéki Smer-SD immár több mint 400 ezer aláírást tart nyilván, közölte ezzel kapcsolatban a TASR hírügynökségnek nyilatkozva a párt szóvivője, Ján Mažgút. A Smer-SD elnöke, Robert Fico nemrégiben kijelentette, hogy húsvét után összeül a petíciós bizottság, hogy megállapodjon a további teendőkről.

Hírdetés

A referendum kiírásáért indított petíciót a Smer-SD és a parlamenten kívüli Hlas-SD kezdeményezte, s csatlakozott hozzájuk az ugyancsak parlamenten kívüli SNS is. A kezdeményezők állítják, hogy politikamentes polgári referendumról van szó. Az aláírásgyűjtést támogatja a Szlovák Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja is.

A népszavazás során arról kívánják kikérni a lakosság véleményét, egyetértenek-e azzal, hogy lerövidítsék a parlament nyolcadik megbízatási időszakát, s hogy a népszavazás meghirdetésétől számított 180 napon belül megrendezzék a parlamenti választásokat. A népszavazás kiírásához 350 ezer aláírásra van szükség.

(NZS/Felvidék.ma/TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »