Már számol Trump győzelmével a média

Már számol Trump győzelmével a média

Donald Trump jó népszerűségi mutatói nyomán egyre hangsúlyosabban vetődik fel a fősodorbeli médiában is a korábban inkább elhessegetett eshetőség: megnyerheti a november 8-i amerikai elnökválasztást.

A legutóbbi felmérés szerint a republikánus jelölt 6 százalékponttal áll fő vetélytársa, Hillary Clinton előtt. Sőt a négy legkritikusabbnak tűnő „csatatér-állam” közül kettőben (Ohio, Florida) is vezet, míg Észak-Karolinában döntetlenre állnak a felek, így csak Pennsylvania maradna Clintonnak.

Hírdetés

Kirajzolódott: megváltozott a választási kampány dinamikája, miközben Clinton tüdőgyulladásának és betegsége eltitkolásának pontos népszerűségi hatása továbbra sem ismert. „Az elmúlt három hétben csökkent Clinton esélye arra, hogy megnyerje a választást. Így is fel lehet fogni a versengést: három hete a vereségének még akkora volt a valószínűsége, mint egy kihagyott 35 yardos mezőnygólnak az amerikaifutballban. Ma a körülmények megváltozása a rúgást 10 yarddal messzebb vitte az alapvonalhoz képest”, írja az amerikai közbeszédben gyakori sporthasonlatok egyikével élve a The New York Times. A liberális lap szerint a három nap pihenő után a kampányba visszatért Clinton stábját „mélyen aggasztja”, hogy a választóknak csak 36 százaléka nézi ki a változás lehetőségét a volt külügyminiszterből.

Sokkal inkább azt szeretnék, ha a korteskedés Trump jelleméről, semmint a status quo felborításáról szólna. Clinton ennek megfelelően most azzal támadta Trumpot, hogy ellenfele továbbra sem volt hajlandó elismerni: Barack Obama elnök az Egyesült Államokban született. – Mindig, amikor azt hisszük, padlót fogott, még mélyebbre süllyed. Megint megkérdezték tőle, hol született Obama elnök. És most sem mondta ki, hogy Hawaiin, most sem mondta, hogy Amerikában – fogalmazott. Trump kampánystábja ugyanakkor elismerte: a jelölt Obama születési anyakönyvi kivonata alapján úgy véli, az elnök az Egyesült Államokban született – azaz teljesül ezzel 2008-as megválasztásának egyik feltétele. A kérdés régóta foglalkoztatja az amerikai jobboldal egy részét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »