Már õsztõl elindulhat Sepsiszentgyörgyön az egyetemi szintû edzõ- és képzõmûvészképzés

Már õsztõl elindulhat Sepsiszentgyörgyön az egyetemi szintû edzõ- és képzõmûvészképzés

Ha sikerül megszerezni a szükséges jóváhagyásokat, már ősztől elindulhat Sepsiszentgyörgyön az egyetemi szintű sport- és edzőtudományok, valamint a szobrászat és festészet szak – jelentette ki Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) rektora.

Sepsiszentgyörgyön hozzák létre a magyar állami támogatással működő egyetem negyedik karát, amelyik a – jelenleg kihelyezett tagozatként működő – agrármérnöki és erdőmérnöki szakok mellett a sport és képzőművészeti szakokat is magába foglalja. A rektor szerint a testnevelési szak akkreditációs dossziéját már ezen a héten benyújtják a román felsőoktatás minőségét ellenőrző állami hatóságnak (ARACIS). A szak oktatói állományának mintegy negyven százalékát helyi erőkből biztosítanák, és egy partneri szerződés alapján a budapesti Testnevelési Egyetem adná a tanárok többségét az indulás időszakában.

Hírdetés

Közlése szerint a képzőművészképzés a tervek szerint a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként indulhat el, de a magyarországi tanintézettel kötött szerződésbe már most beleírták, hogy mihelyt Sepsiszentgyörgyön is sikerül teljesíteni az oktatói állományra vonatkozó törvényi feltételeket, a szakot átveszi a Sapientia tudományegyetem.

Kató Béla református püspök szerint a magyar kormány elkülönítette az erre a célra szánt 20 millió euró (7,26 milliárd forint) körüli összeget. Megjegyezte: az egyetemi campusban a megszokott oktatási infrastruktúra mellett uszoda, sportcsarnok és egyetemi kollégium is épül. (mti/hírszerk.)

Nyitókép: Vargyasi Levente/Sepsiszentgyörgy önkormányzata


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »