Már most érdemes megrendelni a karácsonyi ajándékokat

Már most érdemes megrendelni a karácsonyi ajándékokat

Az Egyesült Államok, valamint Európa nagyvárosainak számos kikötőjében hatalmas torlódások alakultak ki a kirakodásra váró konténerhajók körében. Ezek a fennakadások már a karácsonyi ajándékok kiszállításait veszélyeztetik, ezért egyes kikötőknek napi 24 órában kell működniük.

Az Egyesült Államokban az Amazon már most arra figyelmezteti vásárlóit, hogy a korábbi évekhez képest négy héttel korábban rendeljék meg az ajándéknak szánt árut, ha a karácsonyfa alá szeretnék tenni őket. Ennek okai a globális kereskedelem logisztikai problémáiban keresendők – írja az Origo.

Ezekben a napokban körülbelül száz, egyenként 24 ezer konténert hordozó szállítóhajó várakozik Los Angeles és Long Beach partjai előtt, amiket nem engednek be a zsúfoltság miatt. 

A hajóknak akár egy hetet is várakozniuk kell a nagy amerikai kikötőknél.

Hírdetés

A globális gazdaság körkörös rendszere összeomlott. A negatív visszacsatolási hurkok miatt pedig a helyzet napról napra romlik. Ennek oka az, hogy a pandémia miatt sok konténerhajót kivontak a szállításból tulajdonosaik. 

Csakhogy Ázsiában a koronavírus-járvány lecsengése után ismét a legmagasabb fordulatszámon üzemelnek a gyárak, de az ellenkező irányú szállítások mennyisége attól jócskán elmarad. Ennek eredményeként rengeteg üres konténer gyűlik fel az amerikai, európai és más kikötőkben, ami viszont lelassítja a logisztikai körforgást. A megoldás érdekében az üzemeltetők úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államok nyugati partjának nagy kikötői ezentúl a nap 24 órájában fognak dolgozni.

Nem csak az Egyesült Államokban, de Európában is gondot okoz a konténerek felhalmozódása. 

Az Egyesült Királyság legforgalmasabb konténerkikötőjében, Felixstowe-ban a torlódások olyan mértékben megnőttek, hogy több hajót is visszafordítottak, és a dán Maersk, a világ legnagyobb hajózási vállalata pedig maga döntött úgy, hogy hajóit más kikötőkbe irányítja.

Mindeközben az Ázsia és Európa közötti szállításban az átlagos szállítási idő tovább növekszik. A ShippingWatch arról számolt be, hogy a konténerhajók Európából Kínába átlagosan tizennyolc napot késnek a tervezett menetrendhez képest. Az oda-vissza út (Kína-Európa-Kína) átlagos késése akár 54 nap is lehet. Az elemzők számításai szerint mintegy 44, több mint 14 ezer konténer befogadóképességű hajó hiányzik a nemzetközi tengeri szállítás normalizálásához.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »