Már megint a meleggel van baj, csak most másként

Már megint a meleggel van baj, csak most másként

Nyáron a forróság és az aszály együttese volt pusztító, a mostani hetekben a túl enyhe idő és szintén a csapadékhiány jár súlyos következményekkel a mezőgazdaságra nézve.

Bár január eleje szokott a statisztikák szerint az év leghidegebb időszaka lenni, 2023 tavaszias idővel és melegrekordokkal kezdődött, és komolyabb lehűlés a következő 8-10 napban sem várható. Márpedig a túl enyhe idő az évnek ebben az időszakában kifejezetten káros mezőgazdasági szempontból – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.

A honlapjukon megjelent közlemény szerint a múlt hét időjárása az enyhe időről és a melegrekordokról szólt Magyarországon, a hőmérséklet csúcsértéke délnyugaton több napon is 15 Celsius-fok fölé emelkedett, és többször is megdőltek napi melegrekordok. Számottevő talajfagy eddig a télen nem volt az országban, csak a fölső néhány centiméteres réteg fagyott meg átmenetileg néhány kevésbé felhős éjszakán.

A 30 napos csapadékösszeg az országban még mindig többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, de

a 90 napos csapadékösszegben már nagyobb a különbség, az ország középső részén többlet, de főleg északnyugaton és délkeleten jelentős hiány van.

A talajok felső rétege az elmúlt napokban az igen enyhe és szeles délnyugaton sokat veszített a nedvességtartalmából, de a fölső egyméteres réteget tekintve jól áll a talaj téli feltöltődése.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, vízborítás a vetésekben csak kisebb foltokban fordul elő.

A szakemberek figyelmeztetnek: a tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak.

A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes, délnyugaton ugyanis egyes korán virágzó csonthéjasok nedvkeringése már beindult,

Hírdetés

fagyokra lenne szükség ahhoz, hogy ez a folyamat lelassuljon, leálljon. Délnyugaton már megkezdődött a mogyoró virágzása, északkeleten ez a növény még nyugalomban van.

Marad a folytatásban is az enyhe idő, a jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban délnyugaton jellemzően 10 fok fölé emelkedik majd, északkeleten azonban csak 5 fok körül marad. Az éjszakák is nagy területen fagymentesnek ígérkeznek. Keddtől érkezik átmenetileg hidegebb levegő fölénk, így szerdán reggelre már nagy területen várható fagy.

A jövő hét elején jelentős csapadék valószínű, a hét közepéig sokfelé várható 10-20 milliméter eső. A talaj tehát tovább nedvesedhet ebben az időszakban, délnyugaton pedig pótlódik az elmúlt napokban elpárolgott mennyiség.

Wildhaus, 2023. január 4.  Műhóval borított sípálya a svájci Wildhausban 2023. január 4-én. A svájci Alpok síüdülőhelyein hóhiány van a szokatlanul meleg időjárás miatt.  MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller
Műhóval borított sípálya a svájci Wildhausban 2023. január 4-én. A svájci Alpok síüdülőhelyein hóhiány van a szokatlanul meleg időjárás miatt. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Kiadott európai előrejelzést is a napokban az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely rávilágít, hogy Európa-szerte melegebb van az átlagnál és kevesebb a csapadék.

Segítség az alábbi térképek értelmezéséhez:

  • Az előrejelzett hőmérséklet és csapadék anomália térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb
  • és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek.
  • A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

(A nyitóképen: Virágzik a téli jázmin (Jasminum nudiflorum) Nagykanizsa belvárosában, a Berzsenyi Dániel utcában 2023. január 4-én.)

Nyitókép: MTI/Varga György

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »