Már lehet igényelni az oltási igazolást

Már lehet igényelni az oltási igazolást

Hétfőn nem sokkal 14 óra előtt az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) elindította az oltási igazolás online igénylő rendszerét. Az igazolást többek között a határokon is használni lehet annak bizonyítására, hogy az illető már rendelkezik vakcina-védettséggel. Ahhoz, hogy ez a gyakorlatban is működjön, a szlovák tanúsítvány mintáját a szomszédos országoknak is el kell fogadnia.

Az oltási igazolást a korábban jelzettel ellenétben NEM a korona.gov.sk oldalon, hanem a vakcinacia.nczisk.sk lehet igényelni.

Szombattól az ország oltóközpontjai már azonos formanyomtatványú igazolásokat adnak ki. Az egységes szlovák igazolási forma volt az egyik feltétele annak, hogy a szlovák tanúsítvány elismerését kérvényezni lehessen a szomszédos országoknál is. Az uniós nemzetközi covid-útlevélre még várni kell, azt leghamarabb július elsejével indítja el Brüsszel. Az addig fennmaradó időben két- vagy többoldalú egyezmények alapján Közép-Európa országai egymás tanúsítványai elismerésével oldják meg a ki- és beutazás kérdését.

Az NCZI-nél online kérvényezett oltási igazolás minden esetben rendelkezik QR-kóddal.

Hírdetés

Szlovákia határain belül elvileg továbbra is elfogadják az akár QR-kód nélküli, oltópontok által kiadott igazolást is, amennyiben azon szerepel az oltópont pecsétje és cégszerű aláírása.

Az oltási igazolás kérvényezése az NCZI oldalán a következőképp történik:

Egyelőre postai úton, papír formában még nem igényelhető a szlovák tanúsítvány. Ugyanakkor nem feltétlenül kell kinyomtatni az emailben kapott igazolást, azt elég elektronikus formában, például telefonon keresztül bemutatni.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »