Már jobban megéri az albérletet fizetni saját lakás helyett?

Már jobban megéri az albérletet fizetni saját lakás helyett?

Szlovákiában a kommunista múlttal rendelkező országokhoz hasonlóan magas a saját tulajdonú ingatlanok száma, de a jelenlegi piaci trendek ezen a szinten is változást hozhatnak.

Az Európai Unió lakosságának 69,8 százaléka él saját tulajdonú ingatlanban. Ebben a statisztikába. jóval az európai átlag felett állunk, mert a listavezető Románia mögött (96,1 százalékkal) Szlovákia következik. A lakosság 92,3 százaléka rendelkezik saját lakással. A harmadik helyen alig lemaradva Magyarországot találjuk.

Mindezek mögött elsősorban a kilencvenes évek lakáspolitikáját kell keresni, hiszen a tömblakások magántulajdonba kerültek, sokan lettek tulajdonosok, s a mai napig ragaszkodunk ehhez a megoldáshoz, s talán nem is véletlenül. 

Hírdetés

Annyit már most láthatunk, hosszú időszak ért véget, amikor az ingatlanárak gyorsabban emelkedtek, mint az infláció és a bérek, az utolsó negyedévben a Szlovák Nemzeti Bank mérései szerint az ingatlanok négyzetméterenkénti átlagos ára 2714 euróról 2664 euróra csökkent.

Az elemzések szerint így például a szlovák fővárosban már jobban megéri bérlakást fizetni, mint saját ingatlant vásárolni, legalábbis rövid távon, arról nem is beszélve, ha nincs saját forrása a vásárlónak, akkor nem is tudna ilyen lakást venni. A trend.sk elemzése pedig arra mutat rá, ugyan Pozsonyban már jobban megéri a bérlemény, a helyzet a többi városban már nem ilyen egyértelmű, mert a bérlakások ott a magas energiaárak miatt nem sokkal olcsóbbak mint a fővárosban, miközben egy-egy ingatlan jóval olcsóbb a pozsonyinál.

A bérlakások árai egyébként szintén emelkedtek az orosz-ukrán háború hatására, hiszen több menekült keresett átmeneti lakhelyet ilyen ingatlanokban, miközben az energiaköltségek is emelkedtek.

Egyelőre tehát még nem láthatjuk, hogy a bérlakások hosszabb távon is népszerű megoldást jelentenének a fiatalok számára, s ugyan a lakáshitelek drágulása még nem állt meg, a piaci trendek elemzői szerint viszont a gazdasági folyamatok alakulása miatt már a saját lakások újra elérhetőbbé válnak.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »