Már januárban változások lehetnek a korengedményes nyugdíjban

Már januárban változások lehetnek a korengedményes nyugdíjban

Szlovákiai polgárok tízezrei igényelték tavaly a korkedvezményes nyugdíjat. Több iparág emiatt akut munkaerőhiányról számol be – mintegy nyolcvanezer állás maradt betöltetlen.

A munkaügyi miniszter ezért törvénymódosításról beszél, amennyiben nem változik a 40 ledolgozott év feltétele, akkor megemelkedhet a korengedményes nyugdíjba vonuláskor érvényes nyugdíjcsökkenés. Konkrét javaslat azonban még nincs terítéken. 

A Szociális Biztosító adatai szerint mindössze három hónap alatt 32 ezren nyújtották be a korengedményes nyugdíjkérelmüket, ebből több mint ötezren a karácsony előtti héten.

Az új év első tíz napjában 1058 kérvény érkezett, Erik Tomáš miniszter bejelentette, tárgyalnak a változtatásokról, mivel a tavalyi számok rendkívül magasak voltak. „A Koalíciós Tanácsban még nem tárgyaltuk meg az ügyet, de eddig a tavalyi évre 18 ezer korengedményes nyugdíjat ítéltek meg” – tájékoztatott a munkaügyi, szociális és családügyi miniszter.

A megbeszélések egyelőre informálisak

A megbeszélések egyelőre informálisak a miniszter, a szakszervezetek és a munkaadók között, mivel komoly munkaerőhiányról számolnak be a közlekedési, energia- és élelmiszeriparban, valamint a kritikus infrastrukturális ágazatokban is.

Néhány szakma esetében csak a képzés három évet vesz igénybe. Nem tudjuk az állásokat betölteni, sem hazai, sem külföldi munkavállalókkal. Nagy a bürokrácia, olyan ez, mintha tőrt szúrnának a hátunkba”

– fogalmazott Martin Hošták, a Munkáltatók Országos Szövetségének (RÚZ) főtitkára „Ha megoldás születik, vitát kell indítani a teljes nyugdíjrendszerről, beleértve a nyugdíjplafonokat is a szakmák igényessége szerint” – tette hozzá Monika Uhlerová, a Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Az ellenzék szerint sem volt a legszerencsésebb Krajniak miniszter legutóbbi változtatása a korengedményes nyugdíjak esetében.

Hírdetés

A rendkívüli valorizálás tavaly és idén is a korábbi nyugdíjba vonulásra ösztönözte az embereket.

Így a nyugdíj ilyen esetben esedékes csökkentésével sem veszítenek szinte semmit.

Átmeneti vagy végleges lesz a megoldás?

A kérdés tehát az, hogy átmeneti vagy végleges lesz-e a megoldás, és a csökkentések szigorítása vagy a korengedményes nyugdíjazás melletti munkavégzés lehetőségének a megváltoztatása.

„Valamilyen megoldást el kell fogadni és szakmai szinten beszélni róla” – hangsúlyozta Martina Holečková parlamenti képviselő.

Meg kell szólítani a munkaadókat, hogy van-e valamilyen pótmegoldásuk, nem kell-e több pénz a duális képzéshez, mert a korengedményes nyugdíjasok esetében többnyire tapasztalt emberekről van szó, akiket nem lesz könnyű pótolni”

– tette hozzá Ján Richter, a parlament szociális ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke.

​A miniszter bejelentése szerint a változtatások már januárban gyorsított jogalkotási eljárásban a parlament elé kerülhetnek.

Ha megállapodunk a koalícióban, akkor januárban gyorsított eljárásban előterjeszthetjük az anyagot”

– jelezte Tomáš. Ez azonban nemcsak az ellenzéknek, hanem a szociális bizottság elnökének sem tetszik. „Semmi esetre sem lenne jó, ha az ilyen törvények gyorsított jogalkotási eljárásban kerülnének megtárgyalásra. Itt ugyanis minden érintettnek teret kell adni” – hangsúlyozta Richter.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »