Már ismert a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramja

Már ismert a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűritagok részt vehetnek az előadások másnapján a Szakmai Klub beszélgetésén, akár hozzászólóként is. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat.

A díjosztó grémium összetételére a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor tett javaslatot. Amint mondja, ő maga stílusirányoknak nem elkötelezettje, s arra törekszik minden évben, hogy ízlésösszetételében a zsűri is kiegyenlített legyen. Lehetnek zsűritagok a színpad világában tevékenykedők, de színházrajongó kívülállók is. A 2022-es év zsűri tagjai Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, a debreceni Csokonai Színház tagja, Herczeg T. Tamás színész, rendező, Török Viola rendező, a marosvásárhelyi Spectrum Színház művészeti vezetője és Zalán Tibor költő, író, drámaíró.

A fesztiválon látható versenyelőadások: Csehov: Három nővér (Szabadkai Népszínház Magyar Társulat);  Ken Kesey – Dale Wasserman: Száll a kakukk fészkére (Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely); Goldoni: A fogadósnő (Zentai Magyar Kamaraszínház);  Szerelem és más bűntények (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy); Molnár Ferenc – Kellér Dezső – Zerkovitz Béla: A doktor úr (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat); Tamási Áron – Szarka Gyula: Ördögölő Józsiás (A Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciója); Forráspont (Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház); Nyikolaj Erdman: Az öngyilkos (Szigligeti Színház, Nagyvárad); Georg Büchner: Woyzeck (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat); Tolsztoj: Az élő holttest (Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója); Myka Myllyaho: Káosz (Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós); Klaus Mann: Mephisto (Újvidéki Színház); Maja Pelević: Az utolsó kislányok (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka).

Hírdetés

„A roma kultúra világa színes, vidám, életrevaló világ, aminek a pozitív oldalait is szeretnénk megmutatni a nézőknek, amire akkor figyeltem fel, amikor információkat gyűjtöttem a darabról, a cselekmény környezetéről, a témáról. Az örökség esetében eldöntöttem, hogy élő zene lesz, mivel az alap a roma kultúra hangulata, és a reprodukált zene nem hozza be azt az autentikus erőt, életvidámságot, amit egy zenész tud előadni”  – Rédli Károly gondolatai az atempo.sk interjújából.

A teljes műsort, egyéb információkat a fesztivál honlapján olvashatnak ITT. Kövessék a fesztivál Facebook oldalát is, ahol részletesen is olvashatnak a programokról, a szervezés menetéről és bepillantást nyerhet a közönség a kulisszák mögé is.

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Kisvárda város Önkormányzata.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »