Malajzia déli részén emberek ezreit kell kimenekíteni az árvízek miatt

A napok óta tartó özönvízszerű esőzések következtében több mint 41 ezer ember kényszerült otthona elhagyására Malajzia déli, a Szingapúrral határos Johor államában – közölték szombaton tisztviselők.

Szerda óta legalább négy ember meghalt, köztük egy férfi, aki az elsodort autójában rekedt, valamint megfulladt egy idős házaspár – közölte a rendőrség. Egy 68 éves nő szintén vízbe fulladt elárasztott otthona közelében, miután elhagyta a Szingapúrral határos déli Johor állam Segamat városának menekültközpontját.

Hat államból, főként Johorból közel 41 ezer lakost evakuáltak iskolákba és közösségi központokba, ahol vizet, élelmet és ruhát kaptak. A helyi média és a közösségi oldalakon közzétett képek elárasztott utcákat, víz alá került autókat, vízzel teli házakat és elbarikádozott üzleteket mutattak.

A heves esőzések továbbra is folytatódnak, ami lassítja a mentési munkálatokat. A hatóságok több mint 200 menekültszállást alakítottak ki az árvíz miatt kitelepített emberek számára – közölte a helyi katasztrófavédelmi ügynökség.

Hírdetés

Malajziának példátlan monszun esőzésekkel kell szembenéznie, amelyek szezonja az idén novemberben kezdődött. 2014-ben az ország eddigi legsúlyosabb áradásai 118 ezer embert kényszerítettek arra, hogy elhagyja otthonát.

Meenaksi Ráman, a Föld Barátai Malajzia társaság elnöke szerint az esőzések mértéke szokatlan az évnek ebben az időszakában. Hozzátette, hogy az erdőirtás és a természeti területek elvesztése felelős a talajerózióért és a folyók áradásáért a heves esőzések idején.

A meteorológiai szolgálat további esőzésekre figyelmeztetett a következő napokban, főként a déli államokban. Azt is közölte, hogy az esős időszak áprilisig folytatódhat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »