Majdnem 80 éves az eddigi legjövedelmezőbb film

Ön hány filmet néz meg hetente, vagy egy hónapban? Hányra emlékszik közülük? És azt tudja, hogy melyek hoztak kasszasikert? Mutatunk néhányat a legjobbakból.

Azt, hogy a tavalyi felhozatal között akad-e örökzöld, eldönti majd az idő, a legjövedelmezőbb filmeknek, vagy ha úgy tetszik, a kasszasikereknek azonban már így is szép könyvtára van. Bátran merjük állítani, hogy sose találnák ki, melyik filmre ültek be a legtöbben. Merthogy ezt az alkotást nem a 21., hanem a 20. században kell keresni: pontosan 1939-ig kell visszalapozni, hogy rábukkanjunk a szóban forgó darabra, amely nem más, mint az Elfújta a szél.

Victor Fleming amerikai polgárháborús mesterműve akkoriban – beleértve a nemzetközi forgalmat is – 600 millió dolláros bevételt generált, amely mai árfolyamon számítva megüti az 1,8 milliárd dolláros küszöböt. Ez testvérek között is csaknem 500 milliárd forint.

Hírdetés

A második helyet George Lucas Csillagok háborúja sorozatának az első darabja csípte meg: az Egy új remény címen futó mozira mai árfolyamon 1,6 milliárd dollár értékben adtak el belépőket. Lucas azóta már a 8. részt is leforgatta, a 9. premierje pedig 2019 végén várható, és bár a történetet egyszerűen képtelen megunni a moziközönség, a rendezőzseninek egészen 2015-ig kellett várnia arra, hogy újra milliárd dolláros jegyeladást könyvelhessen el a fénykardos történetével. Az érdem Az ébredő Erő névre hallgató darabé, amely ezzel minden idők ötödik legjobban teljesítő filmje.

Visszatérve a dobogóhoz, annak harmadik fokára ugyancsak egy retró film kapaszkodhatott fel, mégpedig az 1965-ös A muzsika hangja. Szinte elképzelhetetlen, de Robert Wise zenés filmdrámája 1,3 milliárd dollárt kapart össze a jegyekből, természetesen mai árfolyamon számolva. Így aztán maga mögé utasította az 1997-es Titanicot, amelyet tehát – ebből a szempontból legalábbis – hiába rendezett a nagy James Cameron, és alakított benne kiválót Leonardo DiCaprio és Kate Winslet, az 1,2 milliárd dolláros bevétel csupán minden idők negyedik legértékesebb produkciójához volt elég. A 2009-es Avatar, a 2012-es Bosszúállók és a 2015-ös Jurassic World már bőven innen volt az egymilliárdos álomhatáron.

Ez a nyolc top film, már ami a generált forgalmat illeti, és amelyre éppen ezért illik is emlékezni. Kétségkívül érdekes szempont, hogy miből mennyit lehetett a tejbe aprítani, viszont legalább ennyire izgalmas, hogy mi menynyibe került. Ebben a csúcstartó A Karib-tenger kalózai Johnny Depp fémjelezte sorozatának A világ végén című epizódja. A számítógépes effektekkel teletűzdelt darabot 341 millió dollárért (90 milliárd forint) szállították le. Csak összehasonlításképp: az eddigi legdrágább magyar film az idén bemutatott és 2,9 milliárd forintból gyártott Kincsem volt. Anyagi szempontból a Kleopátra leforgatása sem éppen a visszafogottságáról vált ismertté, amely egészen pontosan 339,5 millió dollárba került, és rendben, hogy négy Oscart is nyert, de konkrétan majdnem csődbe vitte a 20th Century Fox filmstúdiót. Ja, kérem, talán nem kellett volna 26 ezer jelmezt legyártani, pláne nem 24 karátos aranypalástokkal „felvágni”.

A cikk a Manager Magazin februári számában jelent meg
(Pénzcsörgés)


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »