Majd ha lesz pénz

Majd ha lesz pénz

Jelenlegi kormányunkról nagyon sok mindent el lehet mondani, de ugyan ki bírná felsorolni. Ha esetleg valaki naponta jegyzeteket készít az üres ígérgetésekről, a melléfogásokról, túlkapásokról, a torzsalkodásokról, vagyis a sok-sok felháborító értelmetlenségről, jókora paksaméta magasodhat az asztalán.

De ilyen ember aligha akad, hiszen az újságírók sem foglalkoznak egyszerre mindennel, hanem főnökeik felosztják köztük az egyes szakterületeket. Tájékoztatnak is szorgalmasan, mindenki belemélyedve a maga témájába. Az egyszerű ember pedig kapkodja a fejét, azt sem tudja, mit higgyen, mit ne. Merthogy az óriásplakátok már ott feszítenek a szabadban, de ami rajtuk áll, az még nem valósult meg. Pedig a rájuk írt szöveg az ellenkezőjét állítja. Na, de ne féljünk, már alakul.

A nyugdíjasok már megkapták a kormány által szemrebbenés nélkül 13. nyugdíjnak nevezett kiegészítést, amely a legtöbb esetben 50 eurót jelent. De nincs semmi baj, ha lesz pénz, karácsonyra majd megint kapnak valami kis aprót. Ezen felül sorozatosan születnek az ígéretek, hátterükben a határozatok, törvénymódosítások, sőt új törvények. És ha lesz elegendő pénz, mindennek a gyakorlati részét is meg fogjuk tapasztalni.

Hírdetés

A napokban egy ugyancsak elhanyagolt területet érintő törvénymódosítás született. Azokra vonatkozik, akik otthonukban ápolják hosszan tartó súlyos betegségben szenvedő hozzátartozójukat. Az állam a törvény által pénzt és minőségi szakmai segítséget ígér. Ezrével tartunk számon ilyen eseteket. Az emberek évek óta kérik az anyagi és az egészségügyi támogatást. A menhelyek (hospice) és más hasonló idős- és beteggondozó otthonokban havonta akár 1200 eurót is kell fizetni az ellátásért. Ezt kevesen tudják megengedni maguknak, így aztán marad az emberek saját otthonában való ápolás. Ezt persze a család sínyli meg, a gondoskodás esetenként két ember teljes, napi 24 órás szolgálatát is igénybe veszi. De nemsokára javulni fog a helyzet – ígéri a dokumentum. Az állam új rendszert szándékozik kialakítani, amely az egészségügyi intézmények és a családon belüli ellátás helyzetén fog gyökeresen változtatni. A módosítás szövege szerint 90 millió euró a feltétele az új rendszer kialakításának.

Ebből futná a meglévő intézmények felújítására, az alkalmazottak fizetésére és az egészségügyi dolgozók hálózatának bővítésére is. Ez azért is fontos, mert a fekvőbetegeket, illetve a lélegeztetőgépre kapcsolt betegeket napi négy órában szakképzett egészségügyi dolgozó látná el, ezzel legalább valamennyire tehermentesítve a mérhetetlenül igényes munkát véghez vivő családtagokat.

Mindez egy esti híradásban hangzott el, és nagyon sok emberben élesztette fel a reményt. Egyetlen hibája volt csupán a híranyagnak, éspedig a riporter zárómondata. Gondolom, a felelős politikusoktól már megszokott semmis ígérgetésekből kiindulva azt mondta: ha lesz elegendő pénz és egészségügyi személyzet, számíthatunk a jelentős támogatásra.  

A törvénymódosítás augusztus 1-jén lép hatályba. Kérdés, lesz-e egyszeriben elegendő személyzet és pénz.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »