Magyarországot nem zavarja Bulgária keserű tapasztalata

Magyarországot nem zavarja Bulgária keserű tapasztalata

Nem olyan régen a Déli Áramlatért szállt síkra és vereséget szenvedett Bulgária. A magyar parlament viszont a napokban jóváhagyott egy törvénytervezetet, amely felgyorsítja a hírhedt vezeték építését.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által ismertetett érvek teljesen megalapozottak. Kijelentette, „hogyha Németország már felépítette az Északi Áramlatot, amelynek segítségével bebiztosította magát az ukrajnai eseményekkel kapcsolatos kockázatoktól, akkor Magyarország sem akar ennél többet”.

Amint Holoda Attila energetikai szakértő megjegyezte, hogy „a Déli Áramlat építésének támogatása mellett Magyarország számára fontos megmutatni Oroszországnak szándékai komolyságát erre a projektre vonatkozóan”.

Magyarország természetesen köteles egyeztetni cselekedeteit az EU vezetőségével, amely azonnal magyarázatot követelt erre az igen merész tettre. De a sikerhez számára fontos megkapni a Déli Áramlat építésében érdekelt országok támogatását, elsősorban Bulgáriáét. – mondja Szergej Utkin orosz politológus.

A szakértő véleménye szerint ez eléggé vonzó projekt a potenciális részvevői számára. De itt felmerül a dilemma: az EU közös politikájához tartsák magukat abban az esetben, ha az akadályozza a projekt megvalósítását, vagy önálló döntést hozzanak. A szakértő nem zárja ki a kompromisszum lehetőségét, amely számol az EU vezetőinek aggodalmával és a projekt tagországainak nemzeti érdekeivel.

Hírdetés

Ha olyan helyzet jön létre, hogy több ország fejezi ki határozott egyet nem értését az EU-csinovnyikok állásfoglalásával, Brüsszel kénytelen lesz számításba venni véleményüket és kölcsönösen elfogadható megoldást keresni – vélekedik az orosz politológus.

Annak figyelembevételével, hogy az új Európai Bizottság sokkal objektívebb álláspontra helyezkedett, a Déli Áramlat – lesz! Erre mindenkinek szüksége van mindenekelőtt nemcsak mint gazdasági, hanem mint stratégiai projektre is – mondja Nyina Djulgerova bolgár közgazdász.

A Déli Áramlat mindenekelőtt politikai projekt. Ez fennmarad függetlenül attól, hogyan oldódik meg a magyar kérdés.

November 1-én megkezdte munkáját az új Európai Bizottság, amelyik a teljesen Washingtonból irányított előzőtől eltérően sokkal objektívebben közelíti meg a gázproblémát.

Bulgáriában az új parlament és kormány hivatalba lépésével szintén változások következnek be. A politikai állásfoglalástól függetlenül ott a Déli Áramlatot fontos gazdasági projektnek tartják. Megjegyzendő, hogy az építkezés nem is szünetelt. Szerbia most oldotta meg gázadósságát az Orosz Föderációnak. Úgyhogy világossá válik: a magyar kezdeményezés a közeljövőben támogatásra találhat.


Forrás:hungarian.ruvr.ru
Tovább a cikkre »