Magyarországon is korlátozza lakossági kifizetéseit a Sberbank

Magyarországon is korlátozza lakossági kifizetéseit a Sberbank

A Magyar Nemzeti Bank március másodikától korlátozta a lakossági kifizetéseket az orosz tulajdonban lévő Sberbank magyarországi fiókjaiban – írta meg az index.hu

Az MNB szerdától 30 napra 7 millió forint (mintegy 18 ezer euró) értékben maximálta az egy ügyfél által a Sberbankból felvehető forint, illetve devizakifizetéseket.  

Hírdetés

Az Index azt írja, a rendelet nem csak a jövőbeni kifizetéseket érinti. Már a befogadott, de még nem teljesített, 7 millió forintot meghaladó kifizetési megbízások is felfüggesztésre kerülnek. 

Az „embargó” tulajdonképpen teljes ugyanis a Sberbankon belüli ügyfelek egymás közötti tranzakcióiban sem haladhatja meg az átutalás összege a hétmillió forintot. Az MNB azzal magyarázza a lépést, hogy az orosz-ukrán háború és az azt követő nyugati gazdasági szankciók mellett is meg kell őrizni a bank likviditását. A jegybank közleményében az áll,

február 28-ától az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a magyar Sberbankhoz. A felügyeleti biztos átveszi a hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodik a megfelelő működésről. A hitelintézet fiókjai, számlaműveleti lehetőségei szerdától a korábban megszokott módon érhetők el.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »