Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4 milliárd 25 millió dollár értékben – a nap hírei

Már csaknem eléri a nyolcmilliót az Európában regisztrált ukrajnai menekültek száma. Pápának kijáró ceremóniával vettek végső búcsút XVI. Benedektől a Szent Péter téren.

Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4 milliárd 25 millió dollár értékben – közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról számolt be, hogy a befektetők érdeklődése háromszorosan haladta meg a kínált mennyiséget, több mint 12 milliárd dollárnyi ajánlatot tettek. Elmondta: a jelentős érdeklődés azt mutatja, hogy továbbra is erős a befektetői bizalom a magyar gazdaság iránt. Hozzátette: tavaly a vártnál jobban csökkent az államadósság. A devizaadósság aránya 50 százalékról 30 százalék alá mérséklődött.

Novemberben 37 százalékkal nőttek éves összevetésben az ipari termelői árak. Az előző hónaphoz viszonyítva ugyanakkor 0,8 százalékos a mérséklődés. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a belföldi értékesítés árai 63,7, az exportértékesítésé 23,4 százalékkal magasabbak voltak novemberben az előző év azonos időszakához képest.

Az új agrártámogatási rendszer feltételeinek megismertetését nevezte a legfontosabb feladatnak januárban az agrárminiszter. Nagy István úgy fogalmazott: fontos, hogy a gazdák felkészüljenek az egységes kérelem tavaszi benyújtására. Megerősítette: az idén is biztosított a gazdák támogatása. Hozzátette: a tavalyi év nagy sikere, hogy az Európai Bizottság elfogadta a Közös agrárpolitika magyar stratégiai tervét a 2027-ig tartó időszakra, amivel alapjaiban újulhat meg a magyar agrárium.

Csökkent a koronavírus fertőzöttek száma a múlt héten a korábbi adatokhoz képest. Összesen 2921 új beteget regisztráltak. A múlt héten 51 beteg halt meg a kór szövődményeiben. Ez az adat is csökkenést mutat. Jelenleg 368 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük kilencen vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma mintegy 13 ezerre csökkent. A Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy az adatok nem feltétlenül a járvány gyors visszahúzódását jelentik, inkább az ünnepek miatti alacsonyabb tesztszám állhat a háttérben.

Hírdetés

A koronavírus-járvány újabb hullámát megelőző szabályok összehangolását és a Kínából érkezők tesztelését javasolja az Európai Unió Tanácsa. Indítványozták továbbá, hogy a tagállamok mozdítsák elő a koronavírus elleni oltások, köztük az emlékeztető oltások felvételét. A tanácsi közlemény szerint a koronavírus Kínában feljegyzett nagy esetszáma miatt összehangolt óvintézkedésekre van szükség.

Kína részrehajlás-mentességet követelt az Egészségügyi Világszervezettől a koronavírus-járvány ügyében, miután a szervezet bírálta a Peking által közzétett adatokat. A WHO azt nehezményezte, hogy a kínai hatóságok egy módszertani változtatás miatt kizárólag a koronavírus miatt fellépő légzési elégtelenségben elhunytakat veszik figyelembe a Covid-halálozási statisztikákban. Hivatalos adatok szerint az 1,4 milliárd lakosú ázsiai országban december óta mindössze huszonhárman vesztették életüket a koronavírus miatt, holott a fertőzöttek száma példátlanul nagy.

Fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére az orosz elnök. Vlagyimir Putyin védelmi miniszterét utasította tűzszünetre január 6-án déltől január 7-én éjfélig. Előzőleg Kirill orosz pátriárka szólított fel fegyvernyugvásra az ortodox karácsony idejére, hogy az ortodoxok részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián. Ezt az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója cinikus csapdának nevezte. Ugyancsak ma Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon azt javasolta Putyinnak, hogy az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel mozdítsák elő.

Már csaknem eléri a nyolcmilliót az Európában regisztrált ukrajnai menekültek száma – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága. Oroszország tavaly február végén indított háborújának kezdete óta több mint 17 millió ember menekült el Ukrajnából valamelyik európai országba. Azóta több mint 9,1 millióan már visszatértek hazájukba. A legtöbben – több mint 8,6 millióan – Lengyelországba utaztak. Magyarországra mintegy kétmillió ember érkezett Ukrajnából, a magyar hivatalos nyilvántartásban mintegy 33 ezer menekült szerepel.

Pápának kijáró ceremóniával vettek végső búcsút XVI. Benedektől a Szent Péter téren. A vatikáni csendőrség 50 ezerre becsülte az összegyűltek számát. A búcsúztatáson Ferenc pápa mondott gyászmisét. Prédikációjában az egyházfő elsősorban az Istenbe vetett bizalomról és az Isten iránti odaadásról beszélt. Legkorábban vasárnaptól lehet látogatni XVI. Benedek pápa sírhelyét, erről a Vatikán szóvivője, Matteo Bruni beszélt. Több napba telik, mire elkészül a néhai pápa végső sírja, emiatt a hétvégéig nem látogatható a Szent Péter-székesegyház altemploma. XVI. Benedek koporsóját nagyközönségtől elzárva engedték le az altemplomba, és abban a pápai sírhelyben helyezték el, ahol elődje, II. János Pál nyugodott. A nyugalmazott pápa koporsóját egy cinkkoporsóba, ezt pedig egy tölgyfából készült koporsóba fektették, így helyezték végső nyughelyére.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »