Magyarország nem vonzó

Magyarország nem vonzó

Az Ukrajnából érkező munkavállalók számára talán vonzó lehet hazánk, de a romániai munkaerő már valószínűleg nem állna meg Magyarországon – véli a lapunknak nyilatkozó munkaerő-piaci szakértő. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a járulékcsökkentés mellett vendégmunkások behívásával lehetne csökkenteni a hazai munkaerőhiányt.

A mikro-, kis- és középvállalati szektorban nincs túl nagy mozgástér a bérek emelésére, ezért a fizetések utáni adók, járulékok mérséklésével lehet valamelyest javítani a helyzeten – fejtette ki a lapunknak nyilatkozó munkaerő-piaci elemző. Mint azt Rudi Péter, a Manpower Group szakértője elmondta, a nemzetközi cégek rendszerint az alacsony hozzáadott értékű munkaköröket, így a gyártást, összeszerelést hozták térségünkbe, ezeken a területeken pedig biztosan nem lesz olyan bérfelzárkóztatás, mint a magasabb képzettséget és kreativitást igénylő területeken. A hazai munkaerőhiány vendégmunkásokkal való pótlását illetően rámutatott arra is, hogy Magyarország legfeljebb az ukrán, esetleg szerb munkavállalók számára lehet vonzó, de például a Romániából érkezők számára már aligha. Mindebben fontos szerepe van annak, hogy az itteni bérek a bulgáriai keresetekkel említhetők egy napon.

Ha a munkavállalók jobb megélhetés reményében elindulnak a környező országokból, akkor többségük aligha áll meg Magyarországon, inkább nyugatabbra költöznek, ahol adottak a jobb munkafeltételek és a hazainál négyszer-ötször nagyobb bérek – fogalmazott Rudi Péter, megjegyezve: a helyzet nehézségét jelzi, hogy a kivándoroltak jelentős részét pusztán jobb fizetésekkel már nem lehetne hazacsábítani, szükség lenne a munkafeltételek javítására. A magasabb hozzáadott értékű tevékenységek felfuttatásához a kutatási-fejlesztési területeket is erősíteni kellene, amellyel hazánk vonzóvá válna az IT-szakemberek számára. A Manpower friss felmérése szerint egyébiránt a munkaadók 15 százaléka tervez létszámbővítést, 76 százalékuk azonban nem változtatna jelenlegi dolgozói állományán.

Hírdetés

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak adott interjújában megerősítette azon korábbi felvetését, mely szerint a hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy az uniós tagállamokból vagy szomszédos harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást. A gazdasági tárca vezetője a pályakezdő munkanélküliek 16-17 százalékos arányának csökkentését tartotta a legfontosabb szempontnak, aminek eléréséhez új munkahelyeket kell létrehozni.

Varga Mihály a hét elején arról is beszámolt, hogy a közterhek csökkentése keretében legközelebb a járulékokat mérsékelhetik; az őszi adótörvénycsomagban lesznek a munkaerőpiacot, a foglalkoztatást kedvezően érintő javaslatok. Az átképzés felgyorsításával pedig a közmunkások és a munkanélküliek helyzetén kívánnak javítani.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »