Magyarország megítélése

Magyarország megítélése

Ilyen nem volt 45 éve: a kubai rezsim fő médiájában a központi cikk magyar vonatkozású. Szíjjártó Péter Havannába látogatott, ez az ok.

A 80-as években Magyarországnak rendkívül rossz hírneve volt a kubai vezetésben. Egyrészt a túl laza magyar rendszer miatt, másrészt a különutas magyar külpolitika miatt – főként Magyarország IMF-tagsága 1982 óta, miközben Kuba számára az IMF kb. a Ku-Klux-Klán kategóriájának minősült -, harmadrészt a csekély magyar segítség miatt: Magyarország adta a legkisebb mértékű pénzügyi ajándékozást a kubai rendszer számára az egész szovjet blokkból. Az általános kubai álláspont az volt, hogy Magyarországon a vezetés “ellenforradalmi”, de legalábbis nem eléggé lelkesen kommunista.

Persze ez így nyíltan sose volt kimondva, inkább amolyan morgás alakjában jelentkezett. De Fidel komolyan elhitte: Kádárék bontották le a kommunista világrendszert. Még Gorbacsov megítélése is kicsit jobb volt, mint a magyar vezetésé.

Hírdetés

1989 végén és 1990 elején ez szinte hisztérikussá vált. Magyarországon ugyanis 1990. májusáig kommunista vezetés volt, legalábbis formailag, hiszen nem volt jogilag olyan változás, mint több más ex-kommunista országban: 1989 júliusától Lengyelország hivatalosan se kommunista, ahogy 1989 decemberétől Csehszlovákia és Románia se. Kubai szemmel jobban fájt tehát a magyar “árulás”, mint a csehszlovák, román, lengyel, hiszen az utóbbiakat legalább nem azok követték el, akik korábban a kubai rendszer barátainak mondták magukat.

Egyébként ez aztán megváltozott. A kelet-európai térségből a kubai rendszer ellen a legaktívabban a csehszlovák, majd cseh vezetés lépett fel. Míg a magyar vezetés inkább hallgatott. De az “árulás” bélyege maradt végig.

Most, egészen más elgondolásból, hirtelen Magyarország ellenségből semleges lett a kubai rendszer számára. A kommentek viccesek, több kubapárti kommentelő nem érti miért fogadja a legmagasabb szinten a “fasiszta” Magyarország külügyminiszterét a “forradalmi” Kuba elnöke.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »