Magyarország kilép az Isztambuli Egyezményből?

Magyarország kilép az Isztambuli Egyezményből?

Expressz gyorsasággal, mindössze egyetlen nappal a benyújtást követően az Országgyűlés tegnap nagy többséggel  (115 igen, 35 nem és 3 tartózkodás mellett) elfogadta azt a három KDNP politikus által beterjesztett “politikai nyilatkozatot”, amelynek célja, hogy felszólítsa a kormányzatot, ne tegyen további lépéseket az Isztambuli Egyezmény ratifikálása iránt, és az Európai Unió intézményeiben is azt az álláspontot képviselje, hogy az EU ne csatlakozzon a nemzetközi egyezményhez. Mindezt az ellenzéki képviselők demonstációval hálálták meg; a képviselőnők táblákkal és hátat fordítással tüntettek a parlamentben, és a mai napon az ellenzéki sajtóban cikkek garmadája szól az Isztambuli Egyezmény ügyéről.

Az elfogadott politikai nyilatkozat az Országgyűlés archívumában részletesen olvasható ere a linkre kattintva. A ratifikáció elutasítását lényegében a következő érvekkel indokolta a három beterjesztő (Dr. Vejkey Imre, Juhász Hajnalka, Nacsa Lőrinc):

Hírdetés

A Férfihang Civil Társaság a saját munkájának sikereként is üdvözölheti, hogy a kormánypártok egy jelentős lépést tettek abba az irányba, hogy Magyarországot megóvják a feminista, férfigyűlölő sztereotípiákra épített, nemi alapon súlyosan diszkriminatív, csalárd módon a bujtatott bevendoroltatás eszközéül is szolgálni hivatott egyezményt. A Férfihang Civil Társaság az Isztambuli Egyezmény ratifikálásnak megkezdésének előterjesztésekor a kötelező társadalmi vitához csatlakozva küldte meg az Országgyűlésnek az állásfoglalását, amely erre a linkre kattintva is olvasható. A magyar civil szférában egyedüliként mutattunk rá akkor, hogy az az Isztambuli Egyezmény, amelyet a Fidesz kormány határtalan figyelmetlensége és megfontolatlansága következtében aláírt, nem csak penetráns módon férfigyűlölő, így súlyos társadalmi katasztrófa veszélyét is hordozza, hanem ráadásul  összeegyeztethetetlen a kormányzat bevándorláspolitikával és a genderideológiával kapcsolatos saját álláspontjával is.

Tehát most kifejezetten örülhetünk, hogy megszületett egy olyan országgyűlési határozat, amely a kormányzat passzív, néma ellenállása helyett immár  országgyűlési szándékként deklarálja a ratifikáció elutasítását. Azonban ha kellően figyelmesen értékeljük az új a fejleményt, akkor beláthatjuk, hogy a korábbi állapotokhoz és politikai szándékokhoz képest tulajdonképpen semmilyen lényegi előrelépés nem történt. A politikai nyilatkozat csupán a ratifikáció elkerülésére szólítja fel a kormányzatot (ami eddig is fennállt), de korántsem arra, hogy lépjen ki az Isztambuli Egyezményből az abban lefektetett megfelelő jogi utat követve. A most megszavazott politikai nyilatkozat nem óvja meg Magyarországot egy olyan elképzelhető politikai fordulattól sem, hogy kormányváltás esetén az ellenzék pusztán egyetlen tollvonással Magyarországra szabadíthassa a Isztambuli Egyezmény férfigyűlölő poklát.

A kormány most új frontot nyitott az Isztambuli Egyezményt szívügyének tekintő brüsszeli balliberális politikai elittel szemben, és egyben méltó választ adott a politikailag vezérelt fakenews-gyáraik vádaskodására is, miszerint Magyarországon már nem is működik a Parlament, mert íme bizony működik, és szépen el is kaszálta Magyarországon egy időre az Isztambuli Egyezményt, sőt a parlamenti határozat EU-s szinten is szembefeszül azokkal, akik eltökélten összeurópai érvényt akarnak szerezni az Isztambuli Egyezménynek. Csakhogy ez egy könnyű fricskának is épphogy elegendő, merthogy bizony annyira nem voltak bátrak a parlamenti többséget birtokló kormánypárti politikusok, hogy az Isztambuli Egyezmény felmondására szólítsák fel a kormányzatot. Tehát ennek a cikknek a címe is csak egy finom csúsztatással elkövetett provokáció, merthogy nincs szó az egyezmény felmondásáról. Következésképpen a magyar férfijogi és apajogi szervezetek öröme sem lehet maradéktalan: továbbra is követeljük, hogy Magyarország haladéktalanul lépjen ki az Isztambuli Egyezményből!


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »