Magyarok is vannak Pozsony megye díjazottjai közt

Magyarok is vannak Pozsony megye díjazottjai közt

Több magyar szempontból fontos programpontról is szavazott a Pozsony Megyei Önkormányzat április 12-ei ülésén.

A megyei testület megszavazta többek közt Pozsony megye önkormányzatának díjazottjait a 2023-as évre. A díjazottak közt két magyar személyiség is van, az egyik Poór Szilvia szociális intézményigazgató, a másik pedig Dolán Rózsa gyermekorvos és fertőzőbetegség-specialista, Magyarbél önkormányzati képviselője több választási időszakban.

Poór Szilvia a Domus Bene szociális létesítmény megalapítója Szencen, emellett segített az Ukrajnából ide menekült anyáknak a szükséges dokumentumok megszerzésében, és az állásszerzésben is, de ingyenes szociális jogi tanácsadást is nyújt a rászorulóknak”

– mondta portálunknak Neszméri Tünde megyei képviselő. Hozzátette, a díjazott sok éves tapasztalatát a járvány idején is kamatoztatta, amikor a szenci nyugdíjasoknak szociális szolgáltatásokkal kapcsolatos tanácsadást nyújtott.

A másik magyar díjazott, Dolán Rózsa gyermekorvos, infektológus és sok éves önkormányzati képviselő egész életét a betegek gyógyításának szentelte. Orvosi tanulmányai befejezése után 1985-ben Észak-Afrikába utazott, ahol 1989 novemberéig egy kórházban dolgozott gyermekek fertőző betegségeivel foglalkozó szakorvosként. Ezt követően 2000-ig a pozsonyi fertőző betegségek klinikáján, majd egy ideig Líbiában dolgozott. Visszatérése után 2001-2002-ben Magyarbélen gyermekorvosi rendelőt nyitott, majd később megnyitotta ugyanitt a fertőző betegségek rendelőintézetét is. 2010-ben Diószegen gyermekorvosi rendelőt nyitott, 2023 áprilisától pedig a Galántán elsősegélynyújtást is végez gyermekek számára.

Én emellett külön kiemeltem azt is, hogy Magyarbélen önkormányzati képviselőként évek óta rengeteget segít szociális téren a rászorulóknak. A településen öt választási időszakban választották meg önkormányzati képviselőnek. Sokat segített a Covid idején a teszteléseknél és az oltásoknál is, amit szociális munkaként végzett”

– mondta a megyei képviselő.

Hírdetés

A testület szavazott arról is, hogy a szenci Közös Igazgatású Magyar Tanítási Nyelvű Középiskolában megszűnik a Szenci Molnár Albert Gimnázium szak. „A gimnáziumban már évek óta nincsenek diákok, ez az oka a megszűnésének, viszont a Szenci Molnár Albert nevet megtartja az iskola.

Tehát a magyar szakközépiskola, mint intézmény megmarad a Szenci járásban, hiszen a megyében nincs több ilyen, logisztikát nem lehet a megyében magyarul tanulni máshol, óvodapedagógia sem biztos, hogy nyílik máshol magyar nyelven, és szeptembertől megnyílik itt egyedüliként a pedagógiai asszisztensi szak is”

– mondta Neszméri Tünde, hozzátéve, bár sajnálja, hogy a gimnázium megszűnik, hiszen neki is az volt az alma matere, de az a cél, hogy az iskola magyar intézményként megmaradjon

A Pozsony Megyei Önkormányzat elfogadta az idei támogatásokat is. A pályázatokat még tavaly decemberben lehetett leadni. Ezek közül néhánynak van magyar vonatkozása, illetve magyarok által lakott településen valósul majd meg a befektetés vagy a rendezvény.

Ezek közé tartozik a Szentháromság-szobor felújítása Pozsonypüspökin, a Hősök terén. Gútor község és Dunasápújfalu község buszmegálló építésére nyert támogatást. Egyházfán fák kiültetésére és közterület rendezésre, valamint a falu történetét bemutató kiadványra nyertek támogatást. A szenci Napfényes Fesztivál és egy jazz fesztivál is sikerrel adott be pályázatot, illetve több szenci sportklub is sikerrel járt a pályáztatásban. Az éberhardi kupa szervezői is nyertek dotációt”

– sorjázta a megyei képviselő.

Mint mondta, Pozsony megye először írt ki pályázatot egészségügyi társaságok részére, amely során a szenci Inter. End., kft. és a magyarbéli ARCLINIC kft. is sikerrel járt. „Pozsony megye is küzd az orvoshiánnyal, hiszen annak ellenére, hogy a legnagyobb arányban nő a régió lakossága az országon belüli migráció következtében, az elmúlt időszakban nem nagyon nyílt új orvosi rendelő, a körzeti orvosok átlagéletkora viszont magas, s nincs kinek átadniuk a rendelőiket” – fűzte hozzá még a megyei képviselő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »