Magyar ügyek, nehéz évkezdet és még sok minden más a Kassai Figyelő idei első számában

Magyar ügyek, nehéz évkezdet és még sok minden más a Kassai Figyelő idei első számában

A 175 éve született Mikszáth Kálmánra való emlékezéssel indul a Kassai Figyelő januári száma. Újévi gondok – gondolatok címmel a főszerkesztő, Havasi Péter osztja meg gondolatait a huszadik évfolyamába lépő, a keleti régióban egyetlen magyar nyelvű nyomtatott sajtótermékről, mely igencsak nehéz anyagi körülmények között lépett jubileumi évébe.

Tovább lapozva kiderül, új életre kelt a tiszacsernyői gőzmozdony, ami egy példás összefogás eredménye.

Volt egyszer egy EMBER címmel egy 1987-es Béres Józseffel készült interjú elevenedik meg a lap hasábjain. A nagyszerű kutató, a Béres-csepp feltalálója mesél arról a rögös útról, ami a máig használatos immunerősítő készítmény gyógyszerré válásáig vezetett.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is „megszólal” a Figyelőben. A közelgő magyarországi választásokról, a külhoni magyarok helyzetéről és a kettős állampolgárságról mondja el véleményét.

Hírdetés

Vince Lóránt, a FUEN elnöke, az RMDSZ európai parlamenti képviselője pedig arról beszél, hogy halad az érdekérvényesítés az EP-ben, hogy áll a MinoritySafepack ügye, miben reménykedhetünk, de más kisebbségi ügyek is terítékre kerülnek.

Az 53. Kazinczy Napokról szóló írás mellett a Figyelőt böngészve örömmel fedezhetjük fel, hogy királyhelmeci résztvevője is lesz A Dal 2022-nek, Palágyi Ildikó jazz-énekes személyében. Az interjúban elmeséli, hogy készül a megmérettetésre és milyen logisztikát követel ez tőle.

Folyamatos megújulás jellemzi a Csemadokot, derül ki abból a beszélgetésből, amelyben Bárdos Gyula országos elnök értékeli az elmúlt évet.

Tragédia vagy kétségbeesett figyelmeztetés? címmel Mihályi Molnár László elmélkedik arról, hogy Madách remekműve, Az ember tragédiája és az abban leírt helyzetek, állapotok mennyire időszerűek, korszerűek ma is és úgy tűnik, örökérvényűek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »