Magyar nemzeti színű szalagok ellopása miatt nyomoznak Erdélyben

Bűnvádi eljárást indított a román rendőrség, miután négy ember magyar nemzeti színű szalagokat távolított el a székelyudvarhelyi Millenniumi emlékoszlopnál elhelyezett koszorúkról a vasárnapi, nemzeti összetartozás napi ünnepség után – számolt be hétfőn a Székelyhon. A székelyföldi hírportál szerint a négy dél-romániai, galaci illetőségű ember vasárnap este, a nemzeti összetartozás napi ünnepség után két órával tépte le a székelyudvarhelyi városháza előtti téren álló emlékoszlop elé helyezett koszorúkról a nemzeti színű, illetve a székely zászló színeivel ékesített szalagokat.

Ezeket az elkövetők egy közeli utcában szemeteskukákba dobták. Maria Plumbu, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint az incidens után a helyi és megyei rendőrök a helyszínen vonták kérdőre a gyanúsítottakat, majd a helyi rendőrőrsre kísérték és igazoltatták őket. A négy galaci lakóhellyel rendelkező, 53 és 58 év közötti ember − két férfi és két nő − ellen lopás gyanújával indult bűnvádi eljárás, a nyomozás az ügyészség bevonásával folytatódik. Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője a Székelyhonnak úgy nyilatkozott, hogy a vasárnapi, nemzeti összetartozás napi megemlékezés egyébként incidensek nélkül, békésen zajlott.

Hírdetés

A városvezetés elítéli az ünnepség után történteket. A székelyföldi városban vasárnap délután a polgármesteri hivatal, a művelődési ház és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi szervezetének szervezésében tartottak emlékünnepséget a trianoni békeszerződés évfordulója alkalmából. A Hargita Népe megyei lap beszámolója szerint az eseményen többek között Gálfi Árpád polgármester mondott beszédet, majd az áldás után a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet. Az emlékoszlopot 1897. július 26-án avatták fel a Millennium alkalmából, 1919-ben a román hatóságok lebontották, de a székelyudvarhelyi városvezetés 2008-ban felújíttatta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »