Magyar György: bírói, vagy minisztériumi kontroll alá kerül majd az ügyészség

Magyar György: bírói, vagy minisztériumi kontroll alá kerül majd az ügyészség

Márki-Zay Péter igazságügyi reformjáért felelős szakmai referense az Egységben Magyarországért hétfői sajtóreggelijén beszélt arról, hogyan változtatható meg az hazai bírósági/ügyészségi rendszer működése. 

Magyar György elmondta, vissza akarják állítani bírók tisztességét, ezért a kormányváltás után létrehoznák a Bírói Tanácsot, ami a a jelenleg is működő, és a Völner-Schadl-ügyben kompromitálódó Országos Bírói Hivatal fölé kerülne. 

Hírdetés

Az ügyészséggel bajban vagyunk – magyarázta az ügyvéd, ugyanakkor arról még vita van, hogy az Igazságügyi minisztérium, vagy a Bíró Tanács kontrollja alá helyeznék a szervezetet. Az lenne a cél, hogy az ügyészség ne tudja a jövőben (politikai szempontok alapján) megakadályozni ügyek kivizsgálását, perek elindulását. 

Magyar Györgytől megtudtuk azt is, hogy az ellenzék a kormányváltás után megváltoztatná az alkotmánybírák kinevezésének módját is – ennek a lényege az lenne, hogy necsak a parlamenti pártok tudjanak majd jelölni bírákat, hanem a szakmai szervezetek véleménye, ajánlása is érvényre jusson.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »