Magyar filmeket vetítettek Galántán

Magyar filmeket vetítettek Galántán

Három magyar filmet vetítettek a galántai moziban a Magyar Filmek Fesztiválja keretén belül. A Szia, életem! című film után a közönség Rohonyi Gábor rendezővel beszélgetett.

A második alkalommal megrendezett Magyar Filmek Fesztiválja Felvidéken programsorozat keretében öt felvidéki városban az utóbbi egy-két évben készült, szlovákiai mozikban más alkalommal nem látható magyar filmeket mutatnak be. A fesztiválnak Rimaszombat, Somorja, Galánta, Párkány és Komárom mozijai adnak otthont március 22-29 között.

A vetítések ingyenesen látogathatóak, ezzel a lépéssel szeretnének a szervezők minél több nézőt bevonzani a felvidéki magyar mozikba, valamint a rosszabb anyagi helyzetben lévő mozikat is tudják így támogatni. A fesztivál szervezője a Vertio Média, a Nemzeti Filmintézet és a Vertigo Distribution.

A Magyar Filmek Fesztiváljára a mátyusföldi Galántán március 27-én került sor, egy maroknyi néző kíséretében. Sztezkál Péter, a galántai mozi vezetője elárulta, a fő szervezés Komáromban zajlik, a kihelyezett mozik Ficza Tamás filmforgalmazó, a komáromi Tatra Mozi vezetője felhívására reagálnak. A galántai mozi vezetője hozzátette, egyelőre kevés embert tudnak bevonzani erre a rendezvényre, amelynek természetesen még be kell futnia és hagyománnyá válnia, hogy az emberek komolyabb érdeklődését is felkeltse.  

Galántán a Diszfória, a Szia, életem! és A játszma című filmeket vetítették le, délután fél öttől kezdtek és sorozatban vetítették a filmeket. A Szia, életem című film vetítése után a közönség a film társrendezőjével, Rohonyi Gáborral beszélgethetett.

Hírdetés

A fesztivál egyik célja az, hogy sor kerülhessen hasonló találkozókra, így a közönség testközelből is bepillantást nyerhet a filmek készítésének módjába.

A fantasy elemekkel dúsított, egyedi vígjáték egy népszerű, de ihlethiányos írónak – Thuróczy Szabolcs alakításában – és sosem látott kisfiának nem várt találkozásáról szól. A hirtelen nyakukba szakadt, kényszerű együttlét fordulatos, vidám és érzelmes története a fiú fantáziájának köszönhetően átlépi a valóság kereteit is.

Rohonyi Gábor filmrendező sokat beszélt arról, milyen volt együtt dolgozni Pásztor-Várady Mór gyerekszínésszel, aki a filmben Samut játszotta. Elmondta, a gyerekszínésszel való munkához sok megértés, türelem és leginkább játék kell, hiszen senki nem tud olyan őszintén és világra való rácsodálkozással tekinteni a munkára, mint egy gyermek.

A gyermekszínész és a férfi főszereplő, Thuróczy Szabolcs hosszú ideig csak közösen próbáltak azon a lakásnak kialakított helyszínen, ahol a film történéseinek nagy része zajlott. A Szia, Életem! című film forgatása a Covid időszak alatt zajlott, ami egyrészt megnehezítette a munkálatokat, másrészt olyan szempontból volt jó, hogy könnyebb volt elérni a színészeket.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »