Magyar emlékek nyomában: 1956-os emlékmű – Denver

Magyar emlékek nyomában: 1956-os emlékmű – Denver

1956-ra emlékeztek – és emlékeztettek – a Colorado tagállamban és annak fővárosában élő magyarok, midőn megvalósították hosszú éveken át érlelt szándékukat: emlékművet állítottak az ’56-os magyarországi forradalom és szabadságharc hőseinek.

z Egyesült Államok a forradalom elbukása után Nyugatra menekülő magyarok közül mintegy harmincezer embert fogadott be – jó néhányan éppen Colorado államban leltek menedékre. Közülük kerültek ki azok, akik 1963-ban megalakították a Coloradói Magyar Klubot, egyúttal felkérve Denver önkormányzatát, hogy az állam fővárosában örökítsék meg a magyar hősök emlékét. 

Hírdetés

A kérésnek eleget téve a városatyák Denver egyik központi ligetének 1966-ban A Magyar Szabadság Parkja nevet adták – helyi honfitársaink időközben megindították a gyűjtést egy méltó emlékmű felállításához is.

1971-ben végül a mai helyén avatták fel a szoborkompozíciót, Popovits Zoltán szobrászművész alkotását, amely a (vas)függönyön át a szabadság felé kitörni vágyó fiatal férfit ábrázol. A térplasztika alapjául szolgáló betonfal hátoldalán egyebek mellett Vörösmarty Mihály ismert sorai felett egy Abraham Lincoln-idézet emlékeztet a két nemzet közös szabadságvágyára.

Az emlékmű a rendszerváltás után ugyancsak a hátoldalán egy táblával egészült ki:  arra emlékeztet, hogy a forradalom végül győzedelmeskedett, 1990. március 25-én szabad választásokat tartottak Magyarországon, ahonnan 1991. június 19-én eltávoztak a szovjet csapatok.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »