Magyar alapiskolákat is beválasztottak az új oktatási programba

Magyar alapiskolákat is beválasztottak az új oktatási programba

Az oktatási minisztérium az ország tanintézményei közül negyvenet választott ki, ahol már szeptembertől új módszerekkel oktatnak majd. Az új országos oktatási programba a tárca az Országos Ifjúsági és Oktatási Intézet képviselőivel a felhívásra jelentkező 109 iskola közül választotta ki a kísérleti oktatásra a legalkalmasabbakat.

Tekintettel a nagy érdeklődésre, a minisztérium az eredetileg tervezettnél több iskolát sorolt be a programba. Az iskolák március 3-ig jelentkezhettek a felhívásra. Az új program megvalósításában az iskoláknak egy szakemberekből álló csoport segít majd. A változások fokozatos bevezetése és azok kiértékelése szükséges a reformok további sikerességéhez.

“Az eredeti cél az volt, hogy harminc iskolával kezdjük a reformok bevezetését, de a színvonalas jelentkezési anyagok és a nagy érdeklődés alapján úgy döntöttünk, hogy több iskolát bekapcsolunk a programba. Ezt hosszas mérlegelés előzte meg, és a munkatársakkal több időt töltöttünk azzal, hogy minden kritériumot figyelembe vegyünk és a kiválasztott intézmények jól reprezentálják oktatási rendszerünket” – nyilatkozta Ján Horecký megbízott oktatási miniszter hozzátéve, hogy tudatosítják, az első körben kiválasztott iskolák erős szakértői támogatást igényelnek majd. Ezért minden iskola számára külön szakértői csoportot hoznak létre.

Az iskolák kiválasztásánál hangsúlyt helyeztek arra, hogy egyenlő arányban legyen képviselve minden régió, valamennyi járás, de ugyanúgy a városok és a kisebb települések iskolái, valamint a nem teljes szervezettségű, azaz a kisiskolák szintén, amelyek végül is a kiválasztott iskolák egynegyedét teszik ki.

Szintén három az az iskola, ahol a tanulók túlnyomó többsége szociálisan hátrányos helyzetű környezetben él. A kritériumok között szerepelt, hogy magán- és egyházi iskolák is legyenek a kiválasztottak között, végül valamennyi jelentkező egyházi iskola bekerült a programba. A döntésnél a szakemberek figyelembe vették az iskolák eredményeit is.

Hírdetés

A minisztérium a következő felhívást és a programba való jelentkezés kritériumait ősszel teszi közzé. Feltételezik, hogy a felhívásra legalább 100 iskola jelentkezik, amelyek a 2024/25-ös tanévben bevezethetnék az új állami oktatási programot. Elvárásaik szerint pedig 2025-ben az ország összes iskolájának egyharmadában már az új módszerek alapján oktathatnának, a teljes körű átállás pedig a 2026/27-es tanévtől valósulhatna meg.

Az oktatási intézmények igazgatói szerint az új, kísérleti program bevezetésére az motiválta őket, hogy ezzel emelkedhetne iskolájuk vonzereje, korszerűsíthetnék, megújíthatnák az oktatási-nevelési rendszert, szakszerű támogatást kapnának és együttműködhetnek más iskolákkal, megoszthatnák egymás között a tapasztalataikat.

“Áprilisban valamennyi kiválasztott iskola vezetőségével találkozót szervezünk, amelyen részt vesznek a minisztérium képviselői, a Pedagógusokat Segítő Regionális Központok és az Országos Ifjúsági és Oktatási Intézet szakemberei. Főleg az együttműködést beszéljük meg, amelyet a kiválasztott iskoláknak nyújtunk” – hangsúlyozta Denisa Šukolová, az Országos Ifjúsági és Oktatási Intézet munkatársa.

Az intézet online találkozókat is előkészít a pedagógusok részére, április 12. és 18. között, amelyen az oktatás egyes területein várható legfontosabb változásokról lesz szó. A programmal kapcsolatos rendezvények, a programba való bejelentkezés formanyomtatványai, valamint a programmal kapcsolatos kérdések a www.vzdelavanie 21.sk weboldalon megtalálhatók.

(BM/Felvidék.ma/teraz.sk) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »