Magunkért és nem mások ellen

Magunkért és nem mások ellen

A Szövetség három platformja közül az egyik, a legnagyobb szombaton megtartotta kongresszusát. Lehet, a másik kettő is követni fogja példáját, viszont sok újat nem fognak tudni mondani, az MKP saját határozataival kifogta a szelet a vitorláikból.

Ki korán kel, aranyat lel, de legalábbis mindenkit izgató felvidéki magyar témát. Csalódniuk kellett azoknak, akik úgy gondolták, hogy az MKP a kongresszusán nekiugrik a platformoknak, és minden tőle telhetőt megtesz felszámolásuk érdekében. Nem úgy történt annak ellenére, hogy a küldöttek kb. 80 százaléka valószínűleg meg volt győződve a platformok létjogosulatlanságáról, és az egységes fellépés, a közös platform kerékkötőjének tartja ezt a fajta pártstruktúrát. De korai még, korai még a konty nekem, énekelte meg valamikor Koncz Zsuzsa egy angol felvilágosodott költő, Robert Burns versét. Jelen esetben a platformok megszüntetésének korai voltát jelképezi a versben és dalban szereplő konty. Ugyanis a Szövetség megalakulásakor a platformok megjelenése elkerülhetetlen volt, nélkülük elsősorban a Híd, de talán az Összefogás se lett volna hajlandó az egységesülés részévé válni. Ennek ugyan kissé ellentmond a hazai történelem, az 1936-os vagy a 1998-as pártegyesülés, amikor az Együttélés, MKDM és MPP platformnélküli MKP-t hozott létre. De az 1936-ban megalakult Egyesült Magyar Pártban sem volt szükség platformokra az egységüléshez. Csak hát akkoriban az elődpártok nem álltak olyan háborúban, mint a közelmúltban, a Szövetség megalakulása előtti időkben…

Az MKP szombati kongresszusán a küldöttek nagyon bölcsen úgy döntöttek, hogy a platformok megszüntetése problematikájának megvitatását halasszák a parlamenti választások utánra. Ne bolygassuk most feleslegesen a szalmakazalt, könnyen felgyulladhat, arra pedig ebben az időszakban semmi szükség. Jelenleg összefogásra, konfrontációmentességre, nyugalomra és közös programalkotó munkára van szükség, sürgősen.

Az MKP tehát komolyan nekilátott a választásokra való felkészülésnek! Kezdte saját nevének megváltoztatásával! Története során már a harmadik névváltoztatáson esett át: Magyar Koalíció Pártja, Magyar Közösség Pártja, és mivel már nem önálló párt, ezért szombattól a neve Magyar Konzervatív Platform. A folytonosságot bizonyítandó továbbra is megőrizve rövidítésben az MKP-t.

Hírdetés

Ennél talán még fontosabb a kongresszus másik határozata, amely az egyesült párt nevének megváltoztatására irányul: a Magyar Szövetség névvel szeretnék nyomatékosítani, hogy egyértelműen magyar párt. Közös, felvidéki óhajt fogalmaztak meg ezzel, bízzunk benne, hogy a másik két platformnak se lesz kifogása ellene, és a Szövetség kongresszusa is áldását adja rá. 

Az MKP kongresszusának küldöttjei egy politikai nyilatkozatot is elfogadtak, ami talán kissé szokatlannak tűnik egy parlamenten kívüli párt platformjától. A nyilatkozat orosz-ukrán konfliktussal foglalkozó része, valamint az EU és mi tárgyköre felvetheti ugyan a kompetenciahiány kérdését, de időszerűsége valószínűleg indokolttá teszi. A kormányról és a választásokról szóló részével viszont teljes mértékben azonosulhatunk. Ebből idézve:

mindenki számára világossá vált, hogy az OĽANO vezette széles kormánykoalíció (SAS, Sme rodina, Za ľudí) nem volt felkészülve a kormányzásra. Koncepciótlanul, kaotikusan, az EU irányába szolgalelkűen, de leginkább belső veszekedésekkel terhelve kormányozták az országot. Mindez bukáshoz és előrehozott választásokhoz vezetett. Szlovákia súlyos politikai és gazdasági válságban van. Az emelkedő energiaárak fojtogatják a kis- és középvállalkozókat, a helyi és megyei önkormányzatokat. Több területen veszélybe került az egészségügyi ellátás, nő az ország eladósodása.”

A Szövetség választási programjával kapcsolatos javaslatok közül kiemelendő a kollektív bűnösségi elv eltörlése, a médiában az arányossági elv bevezetése, valamint az utóbbi időben elhanyagolt családpolitika sokkal hangsúlyosabbá tétele. Elhangzott, hogy ebben mintaként tekintenek a szakterületen élen járó Magyarországra.

A tárgyalás általános hangulatával kapcsolatban Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke megállapította, hogy a kongresszus a „mindent a közösség érdekében és semmit egymás ellen elv jegyében zajlott.” Ez pedig nagyon jó és követésre méltó üzenet!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »