Maguktól az osztrákoktól kellett megmenteni Európát

Az ausztriai elnökválasztás eredménye nem hoz változást az ország kül- és belpolitikájában, viszont az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által támogatott Norbert Hofer érdekes váltást hozhatott volna – jelentette ki hétfőn Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az osztrák elnökválasztást értékelve.

Waszczykowski a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva „érdekes ötletnek” minősítette azt, hogy Hofer szeptemberben kilátásba helyezte Ausztria esetleges csatlakozását a visegrádi csoporthoz. A lengyel külügyminiszter által említett javaslatot az FPÖ elő is terjesztette az osztrák parlamentben, amely azonban októberben elutasította az indítványt.

A lengyel külügyminiszter a hétvégi olaszországi népszavazást kommentálva úgy vélekedett, hogy a dél-európai országban „a közeljövőben nagy változás mehet végbe”. Amennyiben Matteo Renzi kormányfő lemondását követően előre hozott választásokat írnának ki, nagy a valószínűsége annak, hogy ezekből „a nagy változásokat, akár az euróövezet elhagyását is ígérő” jobbközép koalíció kerül ki győztesen – vélte Waszczykowski.

Hírdetés

A miniszter szerint Franciaországban sem zárható ki politikai irányváltás. Később a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva Waszczykowski kijelentette: az Európában jelentkező változások, a kontinenst érő válságok fényében fontos a közép-európai térség stabilitása, a V4-ek együttműködése.

A hétvégi ausztriai és olaszországi szavazást a lengyel közszolgálati rádióban Krzysztof Szczerski, a lengyel államfői hivatal külügyi államtitkára is kommentálta. „Azok az országok, melyek nemrég még arról oktatták ki az új uniós tagállamokat, bennünket is, hogy mit jelent az európaiság, ma komoly válsággal szembesülnek” – állapította meg.

Úgy vélte: Ausztriában, mely „az európai mozaik állandó elemének tűnt”, az elnökválasztások során „maguktól az osztrákoktól kellett megmenteni Európát”. A választási eredmény nem Európa győzelmére, hanem Európa válságára utal, és annak a jele, hogy „még akkor is csak éppen hogy sikerül győzni, ha az összes erő egyesül” – mondta.

Szczerski az olaszországi népszavazás eredményét az európai bizonytalanság, instabilitás újabb jelének, az európai baloldal további gyengülésének minősítette. Miután Francois Hollande francia szocialista államfő bejelentette, hogy nem indul a következő választásokon, az olaszországi fejlemények is arra utalhatnak, hogy az uniós intézmények élén jövőre várható váltások nyomán „a baloldal kisebb szerephez jut majd, mint ma gondoljuk” – vélte a lengyel politikus.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »