Magatehetetlen a szír ellenzék Genfben

Magatehetetlen a szír ellenzék Genfben

A nagyhatalmak több mint fél éven át tartó egyeztetése után a magukat ellenzékinek mondott szíriai csoportok, képtelenek egységes álláspontot képviseli a béketárgyalásokon.

Mennek is meg nem is, tárgyalni is akarnak, de mégsem. A szír ellenzék legfelsőbb testülete úgy döntött, hogy elutazik Genfbe, de nem hajlandó tárgyalni a szíriai kormány képviselőivel. A delegáció megérkezése után a tagok kijelentették, hogy kizárólag csak Staffan De Mistura ENSZ különmegbízottal hajlandóak egy asztalhoz leülni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának eredeti terve szerint január 25-én került volna sor a béketárgyalásokra, ahol két év szünet után a nyugat által is támogatott ellenzéki szervezeteknek a szíriai kormánydelegációval kellett volna asztalhoz annak érdekében, hogy a lassan öt éve folyó véres háború befejezésének lehetőségéről tárgyaljanak.

A béketárgyalásokat végül január 29-ére halasztották a résztvevő felek listájával kapcsolatos nézeteltérések miatt. Ugyanis a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szír ellenzék koránt sem egységes, sőt.

A nemrégiben Rijadban megtartott konferenciát több szír ellenzéki csoport is bojkottálta, mint például a Heitham Manaa vezette Kamah. A távol maradók az kifogásolták, hogy a konferenciára olyan szervezetek is meghívást kaptak, amelyek együttműködnek terrorszervezetekkel vagy maguk is terrorcselekményeket hajtank végre a szír lakosság ellen.  A decemberi tanácskozáson többek között az azóta likvidált Zahran Alloush, az Iszlám Hadsereg vezetője is jelen volt, aki folyamatosan terror alatt tartotta a főváros agglomerációjában élőket.

A másfél hónapja Rijadban tanácskozó politikai és katonai szervezeteknek nem sikerült egységes álláspontot létrehozni a jövőbeli Szíria állami berendezkedéséről, abban viszont konszenzusra jutottak, hogy nem értenek egyet a bécsi béketárgyalásokon meghozott, a nagyhatalmak által közösen elfogadott döntésekkel.

A Törökországban székelő Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) tagjai között a Muszlim Testvériség képviselőin kívül arab nacionalisták, keresztények, kurdok, sőt még alaviták is vannak, de megalakulásuk óta több vezetőt váltottak le, mint bármelyik más tömörülés, amit az egység hiányának jeleként lehet értelmezni.

A fent említett politikai tömörülések katonai szárnyai a szíriai hadtéren gyakran egymás ellen harcolnak. Politikai befolyásuk az országon belül jelentéktelen. Katonai szempontból Szíria területének alig 16%-át ellenőrzik.

Hírdetés

A harmadik nagyobb ernyőszervezet az októberben amerikai segédlettel megalakult a Szíriai Demokratikus Front, amit már eleve el sem hívtak a rijadi konferenciára. A főleg kurd YPG-re támaszkodó szervezetben szimbolikusan vannak arab, türkmén, asszír, szír és örmény tagok. A szervezet harcban áll az Iszlám Állammal és a többi terrorszervezettel, a szír kormányerőkkel viszont nem ütközik csatába.

A genfi béketárgyalásra az ENSZ az összes ellenzéki pártnak küldött meghívót, és állítólag abba is belement volna, hogy ne egy, hanem két ellenzéki delegáció kezdjen tárgyalásokat a szíriai kormánnyal. A szír ellenzékiek mégis az utolsó pillanatban meggondolták magukat.

A szíriai kormány küldöttsége is megérkezett Genfbe pénteken,  és a megállapodás szerint hajlandó egy asztalhoz leülni minden olyan szervezettel, amely nem követett el terrorcselekményeket.

Staffan De Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai kérdéssel foglalkozó különmegbízottja arra szólította fel a különböző szíriai feleket, hogy ne szalasszák el a lehetőséget a tárgyalásra.

Ezzel párhuzamosan folytatódik a Szíriai Arab Hadsereg előrenyomulása.

A kormányerők több területet is visszahódítottak a fegyveres csoportoktól. Január 24-én a kormányhadsereg visszafoglalta a terroristák által felügyelt Rabia várost, 26-án a stratégiailag is fontos dél-szíriai Sheikh Miskeen várost. Január 28-án a kormányhadsereg elpusztította az al-Kaida egyik bázisát is.

A szír ellenzékiek teljesen tanácstalanok, mivel jól tudják, hogy csak a nyugati támogatásnak köszönhető, hogy van politikai súlyuk. Európai politikusok körében viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy a szíriai konfliktust nem hogy Assad nélkül nem lehetséges megoldani, hanem csakis a mostani elnök képes békét és stabilitást hozni az országnak.

A francia sajtóban csütörtökön megjelent hírek szerint valószínűleg ismét elhalasztják a béketárgyalásokat, hiszen a szíriai ellenzékiek még nem döntöttek arról, hogy részt vesznek-e a tárgyalásokon.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »