Magasabb lesz Pozsonyban a szállásadó, mint Prágában, de emelkedik a menetjegyek ára is

Magasabb lesz Pozsonyban a szállásadó, mint Prágában, de emelkedik a menetjegyek ára is

Júliustól a pozsonyi turisták többet fizetnek majd a szállodákban vagy vendégházakban eltöltött éjszakákért. A városi képviselő-testület ugyanis megszavazta a szállásadó emelését, ami azt jelenti, hogy a jelenlegihez képest az Óváros területén az eredeti összeg duplája lesz majd a szállásadó, Pozsony többi részén pedig 70 százalékos az emelés.

A főváros a változtatásoktól nagyobb profitot remél – 2023-ban csaknem 1,3 millió euróval többnek kellene ezáltal befolynia a kasszába, mint tavaly. 2024-ben pedig a tervek szerint körülbelül 1,8 millió euróval lesz több a bevétel, írja az Aktuality.sk portál.

A szállodaüzemeltetők diszkriminatívnak és korainak tartják az új változtatásokat.

Elmondásuk szerint nincs gondjuk az adóemeléssel, ám nem értenek egyet azzal, hogy a fővárost két árcsoportra osztják, illetve nem értenek egyet a fix adókulccsal sem, ami az olcsóbb létesítmények számára akár felszámoló hatással is lehet.

De az új, általánosan kötelező érvényű rendelet hatálya is gondot jelent a számukra. A magasabb összegek ugyanis már július elsejétől a városkasszába kerülnek. Sok vendég azonban már előre kifizette a nyári tartózkodását, miközben a szállásadók még a régi árakkal számoltak.

Pozsony drágább, mint Prága

2016 óta eddig a Pozsonyban tartózkodó turisták személyenként és éjszakánként egységesen 1,70 eurós adót fizettek éjszakánként. Az új általánosan kötelező érvényű rendelet azonban előirányozza, hogy a fővárosban ezentúl kétféle összeget szednek majd be. Amennyiben a vendégek az Óváros területén szállnak meg, 3,50 eurót fizetnek éjszakánként, ha a város egyéb részein, akkor csak három eurót.

Az Óvárosra és a többi részre való felosztást diszkriminatívnak tartjuk. Még a szálláshely-szolgáltatást nyújtó külföldi partnerek is kijelentették, hogy Közép-Európában sehol másutt nem létezik ilyen felosztás”

– magyarázza Juraj Marko, a Pozsonyi Szállodaszövetség elnökségi tagja.

Az új pozsonyi szállásadók meghaladják a környező városokban kivetett szállásadókat is. Prágában például éjszakánként 50 cseh koronát fizetnek a turisták, ami jelenlegi árfolyamon megközelítőleg 2,11 eurót tesz ki.

Bécsben pedig másként működik a rendszer – a szállásdíj három százaléka kerül a városkasszába, Budapesten pedig a négy százaléka. Ha nálunk is ilyen modell működne, az átlagos szállásdíjjal számolva, ami a statisztikai hivatal szerint 2023. márciusában 50 euró körül volt, a vendég 1,50 eurós szállásadót fizetne.

Főleg az olcsóbb szállásokat sújtja az új adó

Hírdetés

Juraj Marko szerint a szállásadók nem ellenzik elvből a szállásadó emelését. Az új beállítás azonban szerintük nem igazságos, és feleslegesen osztja két zónára a fővárost. Véleménye szerint mindez az olcsóbb szállásokra lesz a legnagyobb hatással, ahol az éjszakánkénti ár valahol tíz-húsz euró között mozog.

Ha egy dolgozónak három euróval többet kell fizetnie az éjszakánként tíz euróba kerülő munkásszállóért, az jelentős különbséget jelent a számára”

– magyarázza hozzátéve, hogy az ilyen jelentős áremelkedés az eredményezheti, hogy illegálisan nyújtják majd ezeket a szolgáltatásokat.

Szerinte éppen ezeknek az olcsóbb szállásoknak kedvezne a bécsi modell, amely alapján a szállás árának már említett három százalékát fizetik az emberek. „Ha 10 eurós szobát rendel, akkor éjszakánként 30 centet fizet ebből (az önkormányzatnak), ha pedig 100 eurósat, akkor három eurót” – fűzte hozzá.

A vendégek vagy a szállodák állják majd a különbséget?

Az új szabályozás július 1-től lép életbe. Sok szálloda azonban előre beszedi a szállásdíjakat, vagy előre meghatározott összegű szerződést köt. Juraj Marko szerint minden későbbi áremelés konfliktusokat okoz és elkedvetleníti az ügyfeleket.

Végeredményben tehát csak két lehetőségük van – vagy megállapodnak az ügyfelekkel a többletbefizetésben, vagy saját pénzből fizetik be a városnak a magasabb adót.

„Vannak leszerződött konferenciáink is több száz fős részvétellel. Ezekben az esetekben akár több ezer eurós árkülönbség is mutatkozhat” – mondta hozzátéve, ha az ügyfelek ki is fizetik a különbözetet, a jövőben megbízhatatlanoknak tartják majd a pozsonyi szállodákat, és inkább számukra árban kedvezőbb városokat választanak majd a rendezvényeiknek. „Ha az ügyfélnek hirtelen 5000 euróval többet kell fizetnie, inkább megszervezi a konferenciát Brünnben” – tette hozzá.

Alacsonyabb bevételek, magasabb árak

Pozsony sorozatos díjemelésekkel próbálja a hiányzó pénzt kiegyenlíteni a költségvetésében. Az ok az infláció és azok a törvények, amelyek jelentős forrásokat vontak el az önkormányzatoktól. A főváros már márciusban jelezte a szállásadó megemelését, de ekkor még csak 64 százalékos emelésről beszélt.

A szállásszolgáltatás mellett július 1-jétől a közlekedés is drágább lesz.

Az Integrált Közlekedési Rendszer keretében Pozsony megyében szinte minden tömegközlekedési jegy ára 20 százalékkal megemelkedik. Ez alól kivételt csak a hat és 18 év közötti gyermekek bérletei képeznek. Az áremelés a Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB), az Arriva és a Szlovák Vasúttársaság fuvarozóit is érinti.

Tekintettel a város bevételkieséseire az infláció és az elfogadott törvények miatt, szükséges lépés ez a fővárosi közlekedési szolgáltatások jelenlegi kínálatának, különösen minőségének a megőrzéséhez”

– mondta az áremelések kapcsán Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »