Magasabb bérekért tüntettek

Magasabb bérekért tüntettek

Az oktatási rendszer 350 ezer alkalmazottja számára követelt magasabb béreket és jobb munkakörülményeket a három országos szakszervezeti szövetség több ezer képviselője tegnap Bukarestben.

Az ország minden tájáról összesereglett érdekképviseleti tagok a kormány székháza előtti Victoriei téren gyülekeztek, majd a korábban bejelentett felvonulás tervezett útvonalán elindultak a parlament felé, de félúton, az Egyetemi Könyvtárnál megálltak, mivel a parlamentnél a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szimpatizánsai tüntettek, és a szakszervezetek nem akartak a csendőrökkel dulakodó AUR-os rendbontókkal közösséget vállalni.

A tanügyi szakszervezetek az elnapolt béremelések folyósítását, a bérpótlékok kifizetését, az ingázási költségek elszámolását, a letelepedési támogatás, illetve a munkaszerződésben megszabott pihenőszabadság biztosítását, a mégis ledolgozott napokért járó túlórapénz kifizetését követelték. A tüntetők ugyanakkor azt is elvárják, hogy a kidolgozás alatt álló új közalkalmazotti bértörvény az oktatás társadalmi jelentőségét tükröző, az országos átlagbér szintjén kezdődő, valamint azt meghaladó bérkategóriákat állapítson meg a tanárok számára.

Hírdetés

A tanügyi szakszervezetek az iskolai kisegítő személyzet méltatlan helyzetét is hangsúlyozták, rámutatva, hogy a vágtató infláció, az alapvető élelmiszerek negyvenszázalékos drágulása közepette a havi 2000–2400 lejes bérekből már nem lehet megélni.

A szakszervezeti vezetők bejelentették: ha követeléseiket a kormány nem teljesíti, május 22-étől kezdődően általános munkabeszüntetést hirdetnek az oktatási rendszerben.

A képviselőház tegnap fogadta el az új oktatási kerettörvényt. A jogszabály végső formájáról a szenátus dönt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »