Magányosan kóborló fekete lyukat fedeztek fel (Video)

Magányosan kóborló fekete lyukat fedeztek fel (Video)

A Hubble-űrteleszkóp segítségével, gravitációs mikrolencsézés módszerével bukkanhattak rá az első szabadon kóborló fekete lyukra galaxisunkban.

A fekete lyukakat nem tudjuk közvetlenül megfigyelni, csak az általuk keltett hatások révén,

például, ha van egy társuk, amelytől anyagot vonnak el.

Azonban a feltételezések szerint galaxisunk teli lehet a kicsike, legtöbbször magányos, így csak különleges esetben megpillantható fekete lyukakkal – írja a National Geographic-ra hivatkozva a Hirado.

A Hubble-űrteleszkóp weboldalának beszámolójában leírják, hogy a magányos fekete lyuk általában többszörös naptömegű objektum, amelynek erős gravitációja elgörbíti a teret maga körül, s a csillagfény útja is kitér e hatás következtében, s ez teszi lehetővé, hogy észleljük őket.

A csillagászok szerint százmilliónyi ilyen fekete lyuk is róhatja útját galaxisunk százmilliárd csillaga közt, ám az észlelésük elképesztően nagy kihívás. Azonban nemrégiben talán mégis sikerült, annak köszönhetően, hogy egy tőlünk nézve a feltételezett fekete lyuk mögött elhaladó csillag fényét egy kis időre felerősítette és kitérítette a gravitáció.

A kutatóknak hosszas megfigyelési és mérési munkával sikerült, a Hubble kiváló felbontásának köszönhetően ezt detektálni. A fekete lyuk jellegzetes módon térítette ki a csillag fényét, ez pedig más lehetséges gravitációs lencsehatást kiváló objektumokat kizár.

Hírdetés

Mintegy 6 éven át tartó megfigyelések sorozatával sikerült először, közvetlen módon bizonyítani, hogy egy magányos fekete lyuk vándorol galaxisunkban, a csillagközi térben, a láthatatlan objektum tömegének megmérésével. Az ilyen kicsike, néhány csillagtömegű fekete lyukakra eddig csak társcsillagok révén bukkantunk rá, így a mostani igazi különlegesség.

A most felfedezett fekete lyuk a Tejútrendszer Carina-Sagittarius karjában található, mintegy 5000 fényév távolságban van, de a felfedezés statisztikailag azt jelenti,

hogy a legközelebbi csupán 80 fényévre lehet tőlünk  –a legközelebbi csillagszomszédunk, a Proxima Centauri 4 fényévre van.

Számos földi teleszkóp figyeli a Tejútrendszer csillagokban gazdag központi régióját azon jelek után kutatva, amelyek fekete lyukra utalnak, majd a Hubble segítségével követéses vizsgálatokat végeznek, hogy igazolják – vagy cáfolják – a feltételezést. Jelenleg is ilyen módszerrel bukkantak rá a kóborra, a Hubble-t is üzemeltető STScI és a Berkeley Egyetem egy-egy kutatócsoportja is vizsgálatokat végzett az egyik lehetséges objektumon, és bár kis eltérések vannak a kapott eredményeikben, mindkét csapat arra jutott, hogy kóbor fekete lyukat sikerült azonosítani.

A Hubble segítségével a fekete lyuk tömegét és mozgását is meghatározhatták, precíz méréseket végezve azon, hogy mennyire térítette ki a csillag fényét a fekete lyuk. Az egyik kutatócsoport szerint 7 naptömegnyi, ez egyértelműen a fekete lyuk tartományába esik, a másik kutatócsoport szerint 1,6-4,4 naptömegnyi, ez esetben a nagyobb tömeg fekete lyukat, a kisebb tömeg neutroncsillagot jelent.

A fekete lyuk sebességére 160 ezer kilométer per órát kaptak a kutatók, ez pedig gyorsabb más csillagokénál a galaxisunk azon régiójában – nagyjából annyit jelent,

mintha 3 óra alatt eljuthatnánk a Holdra.

Akár fekete lyuk, akár neutroncsillag is az adott objektum, mindenképp ez az első olyan észlelés, amely egy magányos, sötét, csillag méretű objektumot e módszerrel detektált.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »