Magánadományból újult meg az Arany család síremléke

Magánadományból újult meg az Arany család síremléke

Felavatták az Arany család megújult síremlékét szombaton, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

„A legtökéletesebb magyar költő hamvainak síremléke előtt állva elsősorban hálát kell adnunk azért, hogy a 206 éve, Nagyszalontán született Arany János életművének köszönhetően nemzedékek sora ismerkedhetett meg a magyar nyelv egyedülálló szépségével. Arany János a leggazdagabb szókincsű, anyanyelvünket legjobban értő, érző, ismerő és használó óriása, pártatlanul gazdag irodalmunk egyik legfényesebb csillaga” – mondta avatóbeszédében Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte, a sír nemcsak a költőfejedelemnek, de családjának is emléket állít: a Stróbl Alajos közreműködésével Gerster Kálmán által készített síremlékben nyugszik Arany János mellett felesége, Ercsey Julianna, László fia, és unokája, Piroska is, aki korán elhunyt lánya gyermeke volt.

„Arany János ránk hagyott irodalmi hagyatéka kultúránknak nemcsak megkerülhetetlen része, de olyan alapja, ami nélkül a rá következő korok alkotásai értelmezhetetlenek” – emelte ki a főigazgató.

Hírdetés

A felújítás során kiemelt figyelmet fordítottak a tölgyek épségének megőrzésére. A felújított síremléken a trapézos formájú bronzszarkofág négy oroszlánlábon áll, a fedlapon egy pálmaággal díszített, szalaggal átkötött bronzkoszorú fekszik – részletezte Móczár Gábor.

Kiemelte: a Nemzeti Örökség Intézete a Miniszterelnökség támogatásával folyamatosan újítja a Nemzeti Sírkertbe tartozó, rossz állapotban levő sírokat, és 2013-as megalakulása óta több száz síremléket újított fel országszerte.

Rákay Philip elmondta, hogy Petőfi Sándor síremlékének felújítása után feleségével ígéretet tettek arra, hogy Arany János sírjának restaurálását is finanszírozni fogják. „A síremlék előtt nemzetünk nagyjai és magyarok sokasága hajtott fejet az elmúlt 140 esztendőben, ez bizony kötelezi az embert” – mondta, majd felidézte a két költő szakmai és baráti kapcsolatának legfontosabb állomásait.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »