Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Maffiagyanús, szervezett bűncselekmény-sorozat, az elmúlt 27 év legsúlyosabb, a legmagasabb szintet is elérő korrupciós ügye – így jellemzik az ellenzéki pártok az Orbán Viktor miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt érintő Elios- botrányt. Az ügyet az amerikai The Wall Street Journal robbantotta ki még januárban, amikor megírták: súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2009 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban.

Két évig nyomoztak, 35 önkormányzati közvilágítási közbeszerzést vizsgáltak meg, és végül azt javasolták az Európai Bizottságnak: a teljes, mintegy 13 milliárd forintnyi uniós támogatási összeget vonják vissza. A The Wall Street Journal szerint a szabálytalanságok lényege: Hamar Endrének, az Elios egykori közvetett tulajdonosának cége, a Sistrade részt vett egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok oldalán, miközben az üzletembernek még az Eliosban is volt érdekeltsége. Az Elios nyert ezeken a pályázatokon, így lett a munkák kivitelezője. Hamar Endre az Eliosban szintén befolyással bíró Tiborcz István iskolai barátja. Orbán Viktor veje az Eliosban meglévő üzletrészét 2015-ben adta el – a G7 portál számításai szerint – mintegy 3 milliárd forintért.

A kormány nem hozta nyilvánosságra a miniszterelnöki rokon érintettségére vonatkozó OLAF-jelentést, bár korábban már volt arra példa, hogy a csalás elleni hivatal jelentését megismerhetővé tette a kormány. A Fidesznek ugyanis ez akkor politikai érdeke volt, mivel a 4-es metró ügyében a baloldalhoz köthető politikusok és üzleti körök voltak érintettek. Most várhatóan aktatologatás veszi majd kezdetét az Elios-ügyben, a Legfőbb Ügyészség már jelezte, hogy évekig tartó nyomozás várható a Pest Megyei Főügyészség felügyelete alatt és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda bevonásával. Házkutatásról, lefoglalásról, tanúkihallgatásról azóta sem hallani.

A 24.hu azonban megszerezte az OLAF-jelentést, amit azóta cikksorozatban dolgoz fel. Úgy fogalmaztak, hogy a szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a szisztéma, amit az uniós hivatal feltárt az Elios-ügyben. A 35 önkormányzati projekt mindegyikénél találtak szabálytalanságot, de 17 esetben arra jutottak, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki. A 2012-es csomagba tartozó pályázatokat például eleve úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg, vagy az a konzorcium, amelynek tagja a cég. Az Elios volt például az egyetlen vállalkozás, amelynek 2012-ben volt már komolyabb LED-lámpás referenciája az első, 2009–2010-es hódmezővásárhelyi projektből. Ennek kapcsán Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy Tiborcz Istvánnal tárgyalt a város közvilágításának megújítása kapcsán, és ők ketten találták ki az egész beruházást.

Hírdetés

A 24.hu cikke szerint a 17 pályázatban nagyon hasonló módon játszották ki a feltételeket, például trükköztek az úgynevezett megtérülési rátával: az Elios nem felelt volna meg az elvárt megtérülésnek, amit 50 ezer világított órával, 15 évre kellett volna kiszámolni, mert ennyi lett volna a lámpák élettartama. A pályázat beadása előtti utolsó pillanatban viszont a képletben használt 50 ezer órát minden pályázatban átírták százezerre. Bár a valóságban a lámpák élettartama csak körülbelül 60 ezer óra, a megtérülési mutató így megfelelt az elvártnak. Az OLAF szerint az egyik komoly probléma az volt, hogy az Elios ajánlatainál a második és harmadik legjobb ajánlat minden esetben 5 és 7 százalékkal volt magasabbra árazva, függetlenül a költségektől és a lámpák árától. Ezek azonban nem igazi ajánlatok voltak, hanem ugyanaz a személy ugyanazon a számítógépen írta őket.

Az egyik legkomolyabb vád pedig, hogy „egyeztetett az önkormányzatokkal és a közbeszerzéseket előkészítő cégekkel az Elios Innovatív Zrt. egyik vezetője, és minderre az OLAF jelentésében olyan bizonyítékok vannak, amelyeket a magyar rendőrség valamiért nem talált” – írta a 24.hu. A miniszterelnök vejének korábbi cége például már másfél évvel azelőtt egyeztetett a fideszes szekszárdi polgármesterrel a város közvilágításának korszerűsítéséről, hogy az arról szóló pályázatot kiírták volna. A Tiborcz István által birtokolt Elios Innovatív Zrt. 2014 májusában nyerte el a hétszázmillió forintos megbízást, de már 2012 nyarán ajánlattal kereste meg Szekszárdot, hogy elkészíti a két tanulmányt, amellyel a város indulhat a rövidesen meghirdetendő közvilágítás-korszerűsítési uniós pályázaton.

Itt érdemes megállni egy pillanatra, és kicsit leporolni Orbán Ráhelnak, a miniszterelnök lányának és Tiborcz István feleségének legendás Facebook-bejegyzését 2014 decemberéből. „25 éves vagyok. Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük. Édesapám azt tanította nekünk otthon, hogy sohase azt kérdezzem, mit tesz értem a hazám, hanem, hogy én mit tehetek a hazámért” – írta Tiborcz felesége a svájci Lausanne-ból, miután a DK vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben, aki szerintük teljes éves fizetésénél is többet költ lánya egyévi svájci taníttatására. Tehát mindezt akkor írta, amikor az OLAF szerint már javában dübörgött a közvilágítási uniós közbeszerzések elcsalása. Orbán Viktor pedig 2015-ben is tartott évértékelőt, amelyben arról beszélt: „Ha nem leszünk észnél, még azok fognak bennünket korrupcióval vádolni, akik szétlopták az országot.” Pedig az OLAF-jelentésből az világlik ki leegyszerűsítve, hogy a fideszes vezetésű városokban, Hódmezővásárhelytől Zalaegerszegig, előre megbeszélt módon Orbán Viktor miniszterelnök vejének érdekeltsége nyerte el a közvilágítási közbeszerzéseket, valódi verseny nélkül, ráadásul minden pályázatnál az volt a lényeg, hogy még éppen megfeleljenek az elvárt feltételeknek, de a lehető legnagyobb költséget fizesse értük az önkormányzat.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, ha bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, 5-től akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Persze csak ha a nyomozó hatóságok is teszik a dolgukat. A Polt Péter vezette ügyészség eddig többek között annyit közölt: az OLAF-jelentéssel kapcsolatban az igazságszolgáltatás függetlenségét sértő, szakmaiatlan politikusi nyilatkozatok jelentek meg. Az Elios is csak közleményben kommunikál, szerintük is politikai támadásról lehet csak szó, hiszen minden megbízásuk során a jogszabályi előírásoknak megfelelően, magas szakmai színvonalon teljesítettek. A kormánypárti politikusok pedig kommunikációs sorvezetőt is kaptak, amely szerint azt kell szajkózniuk: Orbán Viktort akarják támadni, pedig az OLAF-jelentéssel érintett időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt a tulajdonos. (A vizsgált időszakban 35 pályázatot kifogásoltak, lapunk tulajdonosa 3 pályázatnál volt közvetve érdekelt az Eliosban). Az ellenzék szerint befolyásolhatja a választást az ügy: ez lesz az utolsó szög az Orbán-rendszer koporsójába.

Az OLAF-jelentéssel és Tiborcz Istvánnal foglalkozó összes cikkünket ide kattintva olvashatják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »