Macron visszaszólt Orbánéknak

Macron: Orbánéknak igazuk van, ha a legfőbb ellenségüket látják bennem

Orbán Viktor és Matteo Salvini keddi találkozójára reagált a francia államfő: nyílt harc kezdődött a Macron-féle centrista, és az Orbán-féle szuverenista irányvonal között a jövő évi EP-választásra.

Reagált Emmanuel Macron francia elnök Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter keddi találkozójára, miután a francia államfőt napi szinten támadó Salvini a találkozón is nekiment Macronnak – írja a Politico. 

Hírdetés

A jövő évi EP-választásra egy centrista koalíción dolgozó Macront Salvini álszentséggel gyanúsította, mivel az európai együttműködésről beszél, de Rómától megtagadja a segítséget. „Miközben Macron elnök népszerűsége rekordalacsony a hazájában, azzal tölti az idejét, hogy a külföldi kormányoknak prédikáljon” – támadta Salvini a francia elnököt. Orbán pedig azt mondta, a néppárti EP-pártcsaládhoz nem csatlakozó Macron ugyanúgy fel akarja robbantani az Európai Néppártot, ahogy a francia pártrendszerrel tette.

Macron erre dániai látogatásán úgy vágott vissza, hogy Orbánék legnagyobb ellenfeleként határozta meg magát: „Ha a legfőbb ellenségüket látják bennem, igazuk van”, jelentette ki. Egyúttal leszögezte: nem hagy teret az Orbánhoz és Salvinihez hasonló „nacionalistáknak”, és„azoknak, akik gyűlöletbeszédet terjesztenek”. 

Eközben Stefano Bottoni történész szerint Orbán Viktor nem azért látogatott Milánóba Salvinihez, hogy a migrációs politikáját dicsérje, hanem azért, mert benne látja az olasz jobboldal és Silvio Berlusconi utódját. A magyar kormányfő és az olasz belügyminiszter találkozója azonban nem csak hazánkban, hanem az olasz sajtóban is nagy port kavart.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »